SalMar-gründer Gustav Witzøe tar gjerne imot kritikk, men innrømmer at det til tider er utfordrende.
– Vi skal være ydmyke for kritikk, fordi det er med på å utvikle oss. Det jeg synes er en utfordring å forstå, er at kritikken er så usammenhengende og ikke godt nok dokumentert på mange områder. Men vi har et ansvar for å drive industrien vår med minst mulig påvirkning av naturen. Det har vi fremst i hodet hver dag vi går på jobb. Samtidig er det en utvikling hele tida. Det er mange ting vi vet i dag, som vi ikke skulle gjort da vi startet opp. Men slik er det bare, dessverre.
Det sier Gustav Witzøe i et åpenhjertig intervju i Adressa i forbindelse med at han er en av kandidatene til “Årets trønder 2017”.
Han snakker også om kritikken som har kommet frem i artikkelserien “Mørke motkrefter”, hvor Morgenbladet og nettmagasinet Harvest har stilt spørsmål om hvor fri forskningen er innenfor næringen.
– Det er en utfordring at mye av midlene til forskningsinstituttene kommer fra næringen. Men jeg, og de folkene jeg prater med i næringa, opplever at vi har forskere som forsker på egne premisser og ikke på våre premisser. Ellers vil dette gå feil av gårde. At det kan være områder som næringa ønsker å peke på, som er viktigere enn andre områder, det får så være. Men forskningen må være selvstendig og faktabasert. Sånn må det være.
Begrunnelsen for nominasjonen til “Årets trønder 2017” er av juryen følgende: “Få, om ingen andre, har skapt så mye for lokalsamfunnet og for byggingen av vår fremtidige viktigste trønderske eksportnæring – lakseindustrien.”
Witzøe har bygd opp SalMar til verdens fjerde største oppdrettsselskap. Totalt har selskapet 1600 ansatte verden over. I fjor produserte SalMar totalt 116 000 tonn laks, i år vil tallet trolig stige til 134 000 tonn. Laksen eksporteres til over 40 land.
Gjennom investeringsselskapet Kverva har han bidratt med tilsammen 87,6 millioner kroner til lokalsamfunnet.