– Vi produserer mer tomater enn fisk idag

Nyheter
883

– Trekk inn pusten godt nå, oppfordrer Solveig van Nes de 400 delegatene ved Aquavision i Stavanger Forum. – 50 prosent av oksygenet kommer fra havet.

Marinbiologen, med bakgrunn som forsker ved Nofima, er ansvarlig for havbruk i Bellona. Hun mener det er enorme uutnyttede ressurser i havet.

Løsningen
«We must plant the sea and heard its animals using the sea as farmers instead of hunters», siterer hun den kjente franske havforskeren Jacques-Yves Cousteau.

– Dere er en del av løsningen, sier hun, igjen henvendt til forsamlingen som er preget av fiskefôrleverandør Skrettings kunder og leverandører. – Men maten må produseres med et lavt fotavtrykk, legger hun til.

– Vi produserer mer tomater enn fisk idag, sier van Nes illustrerende.

Flere arter
Bellona-lederen tar til orde for å produsere mer i havet, men ikke bare utvikle monokultur – én enkelt art. Miljøorganisasjonen har selv engasjert seg i dette arbeidet gjennom etableringen av Ocean Forest. Ved en lakseoppdrettslokalitet i Øygarden kan en også produsere blåskjell og tare.

– Uten å bruke mer fôr kan vi høste mer biomasse, sier van Nes.

Lokaliteten utnytter ekskrementer fra oppdrettsfisken, som resirkuleres til bruk av gjødsel for både blåskjell og tare.

– Vi bruker negative effekter og filtrerer vannet.

I tillegg fanges klimagevinster ved at algene fanger CO2.

Kostbart
– Så hvorfor gjør ikke alle det?

– Det er kostbart. We need to go green by black numbers.

Men Bellona og samarbeidspartneren Lerøy Seafood Group er tålmodige. van Nes er klippefast i troen på multispecies biomass.

– Jeg tror den blå revolusjonen også vil være grønn, sier hun, og tar til orde for energiproduksjon i tillegg til mat i havet.