– Trekk inn pusten godt nå, oppfordrer Solveig van Nes de 400 delegatene ved Aquavision i Stavanger Forum. – 50 prosent av oksygenet kommer fra havet.
Marinbiologen, med bakgrunn som forsker ved Nofima, er ansvarlig for havbruk i Bellona. Hun mener det er enorme uutnyttede ressurser i havet.
Løsningen
«We must plant the sea and heard its animals using the sea as farmers instead of hunters», siterer hun den kjente franske havforskeren Jacques-Yves Cousteau.
– Dere er en del av løsningen, sier hun, igjen henvendt til forsamlingen som er preget av fiskefôrleverandør Skrettings kunder og leverandører. – Men maten må produseres med et lavt fotavtrykk, legger hun til.
– Vi produserer mer tomater enn fisk idag, sier van Nes illustrerende.
Flere arter
Bellona-lederen tar til orde for å produsere mer i havet, men ikke bare utvikle monokultur – én enkelt art. Miljøorganisasjonen har selv engasjert seg i dette arbeidet gjennom etableringen av Ocean Forest. Ved en lakseoppdrettslokalitet i Øygarden kan en også produsere blåskjell og tare.
– Uten å bruke mer fôr kan vi høste mer biomasse, sier van Nes.
Lokaliteten utnytter ekskrementer fra oppdrettsfisken, som resirkuleres til bruk av gjødsel for både blåskjell og tare.
– Vi bruker negative effekter og filtrerer vannet.
I tillegg fanges klimagevinster ved at algene fanger CO2.
Kostbart
– Så hvorfor gjør ikke alle det?
– Det er kostbart. We need to go green by black numbers.
Men Bellona og samarbeidspartneren Lerøy Seafood Group er tålmodige. van Nes er klippefast i troen på multispecies biomass.
– Jeg tror den blå revolusjonen også vil være grønn, sier hun, og tar til orde for energiproduksjon i tillegg til mat i havet.