– Vi må lære av dette

Nyheter
822

– Vi holder på å gjøre rent anlegget, slik at det er klart for ny fisk, sier daglig leder Atle Presthaug i Aquafarm Equipment, som har levert den lukkede merden, til Sysla.no.

Marine Harvest varslet i går at de har tømt anlegget for 200.000 fisk på grunn av sykdom. Fisken i forskningsanlegget fikk i september gjelleskader forårsaket av alger. Senere ble det også påvist utbrudd av amøbegjellesykdom (AGD).

Les også: Kaster kortene på Molnes

– Har svart til forventningene

Skal sette på filter
Kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Marine Harvest sa i går til Sysla at sykdommen ikke hadde noe med det lukkede anlegget å gjøre.

Presthaug sier at sykdomsutbruddet ikke får konsekvenser for deres satsning på lukkede anlegg.

– Vi må lære av dette, og vil sette filter på inntaksvannet. Med det vil problemene trolig forsvinne, sier han.

Den lukkede merden henter vann fra dypet. Anlegget er satt ut som del av et IFU-prosjekt støttet av Innovasjon Norge, der Aquafarm Equipment og Marine Harvest er partnere. IFU står for industrielle forsknings- og utviklingskontrakter, og forskere dokumenterer resultatene underveis.

– Har lært mye
Ifølge Presthaug skal Marine Harvest igjen fylle anlegget med fisk.

– Vi har lært mye på et år, og får ta dette med oss og gå på for fullt igjen. Selve anlegget har fungert etter forutsetningene når det gjelder vannutskiftning og sirkulasjon, sier han.

Aquafarm Equipment har flere lukkede anlegg på gang, og er klar for å starte opp med kommersiell produksjon.

– Vil dette være en skrape i lakken for dere?

– Ja, det vil det nok. Men den eneste måten å få gode lukkede anlegg på, er å lære av det som skjer. Vi har lært at når vi henter vann, kan vi få med oss ting som ikke skal være der, og det skal vi stoppe, sier han.

Postsmolt
Den lukkede merden er i utgangspunkt ment for postsmolt, men Marine Harvest ville la fisken stå lenger på grunn av gode resultater.

Presthaug har klokkertro på at anlegget vil være en god løsning for produksjon av postsmolt.

– Vi hadde fantastiske resultater for fisken opp til ett kilo. Nå krummer vi nakken enda mer, og går på, sier han.