– Den store utfordringen er fallende produktivitet og biologiske resultater, sier STIM-sjef Jim-Roger Nordly, og gjør dette til hovedtema for årets Lofotseminar.
Den nye fiskeriministeren slapp nylig nyheten om rødt trafikklys og produksjonsreduksjon på nordvestlandet.
– Jeg har sterke meninger om trafikklysordningen. I dagens form er den et ganske håpløst verktøy som bygger på vedtatte misoppfatninger rundt lusas innvirkning på villaksen. Det er tragisk at dette er måten myndighetene forholder seg til regulering av næringen, ikke minst fordi fokuset blir ekstremt smalt samtidig som virkeligheten er kompleks. Dessverre tror jeg vi som oppdrettere suges inn i den samme smale tankegangen, og mister det store bildet av syne, sier han i en pressemelding.
Nordly mener Kontali Analyses tall på produktiviteten i næringen bør være en øyeåpner.
– Laksen er fortsatt vårt desidert lengstlevende husdyr, og nå er det slik at tilveksthastigheten er den samme eller øker. Vi ser også at utbyttet per utsatt smolt går ned og fôrfaktoren øker. Vi tjener penger fordi prisene er gode, men på en rekke sentrale områder går det feil vei, og det er vi nødt til å adressere på en helt annen måte enn vi gjør i dag, sier han.
Det er derfor de biologiske løsningene og virkemidlene som får hovedrollene på STIMs neste havbruksseminar.
– Vi skal være mest mulig aktuelle, så programmet er aldri klart såpass tidlig på året, men vi har alltid store ambisjoner med det faglige innholdet. Seminaret skal utgjøre en reell forskjell og bringe havbruksnæringen videre, intet mindre. Det betyr at vi må være både aktuelle, nytenkende og modige i måten vi setter dette sammen. I tillegg skal Lofotseminaret skal være en flott sosial og kulturell opplevelse for deltakerne, hvor vi får vist fram det fantastiske stedet vi bor. For oss er det årets høydepunkt, sier Jim-Roger Nordly.
Lofotseminaret går av stabelen 3. til 5. juni. I år foregår seminaret på Thon Lofoten Hotell som er samlokalisert med Kulturhuset, helt ute på bryggekanten i Svolvær.