– Vi leverer egg til hele systemet vårt, inkludert Skottland, Irland og Færøyene

Nyheter
1649

Stamfiskanlegget på Askøy er ett av to Mowi-eide anlegg i Norge. Her produserer selskapet årlig 150 millioner rogn på sin egen stamme, den såkalte Mowi-stammen.

– Vi produserer bare rogn, har ikke smoltanlegg her. Vi produserer betydelige mengder. To stamfiskanlegg på land og ni anlegg for stamfisk i sjøen. Vi produserer 150 millioner nybefruktet rogn i året, forteller Hans Øyvind Svensvik, driftsleder ved Mowi Tveitevågen, til iLaks.

– Vi er størst på dette her, og vi leverer egg til hele systemet vårt, inkludert Skottland, Irland og Færøyene i blant. Chile og Canada har egne stammer. Chile har tre stammer, men genetikkbiten styres mer og mer fra Norge.

Ingen fôring
Når feit og stor stamlaks leveres til Mowis stamfiskanlegg rundt 17. mai, vil den ikke ta til seg næring.

– Her er ikke konsesjon, men vi har tillatelse til 15.000 stamfisk. Her er ingen fôring. Den spiser ikke. Ikke i elvene heller. Den tærer på fettet. Når fisken kommer inn her i mai, er den feit og kun fôret på marint fôr. Og det ser vi på eggkvaliteten.

Ute i naturen, i lakseelvene, er det gyting fra november til januar. Rognen til Mowi blir lys- og temperaturstyrt for å bestemme gytetidspunktet.

– Gytesesongen vår er fra midten av september til begynnelsen av mars. Da har vi leveringsklare egg i uke 45, begynnelsen av november, til midten av august. Det er det vi greier uten å snu klokken helt for fisken. Mowi-stammen har alltid vært kjent for sein gyting. Vi ønsker sein kjønnsmodning. Det betyr god tilvekst, sier han videre.

Fisken ble opprinnelig hentet fra vestlandselvene Vosso og Årøyelva, begge kjent for stor og sterk laks.

Seks millioner på én dag
– Vi regner med gruppene er ferdig i slutten av februar/begynnelsen av mars. Vi tar ut 400 hunnfisk idag. Så kan du gange det med 15.000 egg. Idag blir det befruktet seks millioner egg. Det er en grei produksjonsdag.

Stamfisk, hunnfisk på 15-16 kilo, henger blødende på kroker i rommet ved siden av. De har gjort sitt. Nå tar neste generasjon over.

– Det er 30.000 rognkorn i en bøtte. Det tilsvarer to vogntog med filet.

Selve unnfangelsen idag skjer ved at Sophie Lund tilsetter melke, lagret i et kjøleskap, fra minimum tre hanner i hver batch. Hun får assistanse fra biolog Erik Tangset i jobben som fødselshjelper. En milliliter sperm gir hele åtte milliarder sædceller.

– En hann fisk befrukter i gjennomsnitt egg fra hundre hunnfisk, sier Tangset.

– Det gir oss muligheter til å bruke den aller, aller beste fisken, bemerker Svensvik.

Digital
Ute i klekkeriet viser en skjerm digital scanning av hvert eneste egg, som pumpes gjennom et gjennomsiktig rør, vurderes og sendes videre. Teknologien har gjort sitt inntog, også her.

Øyerogn lagres så i grønne beholdere, inkubatorer.

– Vi setter fisken på 310 døgngrader. Det er opp til en million øyerogn i hver inkubator. Vi har over hundre slike. Eggene blir liggende fra åtte uker til tett på seks måneder. Det er temperaturavhengig, sier Svensvik.