– Vi lever av å ha tillit og å være uavhengige

Nyheter
0

Gründerne bak London Fish Exchange vil digitalisere den fysiske handelen med laks.

– Vi gikk live ifjor, midt under pandemien. Vi har lagt et 5-10 års løp for å komme dit vi ønsker å komme, sier John Ersser til iLaks.

Sammen med eksil-svensken Tommy Pettersson står briten bak London Fish Exchange, som har store børsplaner. Først for laks, deretter for andre fiskearter. Duoen har en allsidig og multinasjonal jobberfaring, knyttet til megling, rådgivning og databehandling. Ersser har blant annet vært COO i meglerhuset CMC. Partneren Pettersson har vært rådgiver for London-børsen.

Nå står en laksebørs for tur, London Fish Exchange. Første bud er å finne og tilby tradere riktig laksepris.

John Ersser, London Fish Exchange

Riktig pris
– For oss er det viktig å finne riktig pris og presentere den for folk. Vi har en multimilliondollar teknologi rettet mot commodity-trading. Vi har brukt et år på å få den til å fungere på laks, forklarer Ersser.

Lakseprisen oppdateres daglig, klokken 1400.

– Den henter priser fra systemet eller folk gir oss den. På sikt vil den oppdateres hyppigere, og etterhvert også real time. Vår salgspris ligger litt over om en sammenligner med den ukentlige Nasdaq-prisen.

– Er Fish Pool en konkurrent for dere?

– Fish Pool gjør noe annet enn oss. De har handel med hedging og derivater. Vi er i det fysiske markedet, men vi gjør også forwards, sier Pettersson.

Kurser
London Fish Exchanges tradingoversikt viser egne laksepriser, valutakurser, SSB-pris, Nasdaq-pris og Fish Pools forwardkurver. Designen, med mørk bakgrunn og fargede grafer, er ikke ulik nettmegling for aksjer og råvarer hos eksempelvis Infront eller Bloomberg.

– Hva ville det koste meg å kjøpe en 4-5 kilos laks idag?

– 75,80-75,99 kroner. Vi handler 3-6 kilo FCA Oslo, sier Ersser. – For øyeblikket er dette et verktøy for kjøpere og selgere i det fysiske markedet. På sikt kan det bli verdifullt og utvikles. Vi noterer en betydelig interesse fra investorer i ESG-segmentet. Men for øyeblikket er vårt mål å tilby en service for å gjøre livet lettere for dem som handler laks.

– Vil dere inkludere faktureringssystemer tilsvarende hva Maritech har?

– Vi vil definitivt se på noe i den retningen. Teknologien vår har ikke vært rettet mot denne bransjen før. Vi vil ha norsk, chilensk, skotsk, canadisk, islandsk, australsk og new zealandsk laks. Vi ønsker å gi et globalt bilde. Både fersk og frossen laks, forteller Ersser.

– Dere er ikke de første som vil digitalisere handelen med laks – i en bransje som liker best å handle over telefon og email. Hvorfor skal dere lykkes?

– Tilbake i den tiden der vi lanserte internettbasert aksjehandel var det en del skepsis. Men gradvis endret det seg, når de fant det enklere å gjøre det slik. Og det ble et skifte i mentalitet, sier Pettersson.

– Men om en handler aksjer i Amazon eller Microsoft, så er det commodities. En laks er ikke en laks – noen er rødere i kjøttet, saftigere og blankere i skinnet enn andre?

Tommy Pettersson, London Fish Exchange

– Vi har brukt mye tid på fettinnhold, farge, når fisken er slaktet etcetera, selv om det har vært pandemi. Vi har fått noen av de store på kroken. Så vi er egentlig ganske fornøyde. Det er ganske mye ineffektivitet i det å få omsatt fisken, sier Pettersson videre.

– Nå er det mange lysskye elementer, både blant kjøpere og selgere av laks. Hvordan skal dere håndtere motpartsrisiko?

– Vi er ikke Ebay eller en e-commerce-platform. Alle som handler med oss snakker vi med. I Norge er det kredittforsikring, i Chile er det payment at delivery. Det er forskjellige måter å handle på. Samtidig kan de som handler hos oss velge å ikke handle med spesifikke aktører.

Tillit
– Vi lever av å ha tillit og å være uavhengige, understreker han.

Inne i handelssystemet har de et eget chat-system, hvor kjøpere og selgere kan snakke sammen.

– Det er ikke ulikt WhatsApp eller SMS, sier Pettersson.

– Hvordan håndterer dere det når integerte selskaper, som eier oppdrett og foredling, vil handle?

– Vi har snakket med noen av de integrerte. Noen av dem vil nok ikke gå den veien, mens andre av dem vil ha denne støtten. I Chile er markedet D-trim, foredlede produkter, men det handles ikke ulikt med Norge.

Så snart de har fått laksehandelen opp i volum, står andre arter for tur.

– Fordelen med dette systemet er at det lett kan overføres til for eksempel reker eller sea bass. Siden vi har gjort dette før har vi klare tanker om hvor vi vil ta dette videre, sier Ersser.

Ettersom de er avhengige av kompromissløs integritet, er eierskapet til selskapet essensielt.

– John og jeg kontrollerer eierskapet i selskapet fullstendig, og så har vi med oss noen finansielle støttespillere, sier Pettersson.