– Det var et bra møte. Jeg synes ministeren søker løsninger. Og vi synes han er god på det. Vi har jo, næringen har jo, i flere år sagt at grunnlaget vi forvaltes etter er sviktende. Men det er ingen som har hørt på oss. Og plutselig har vi en minister som vil høre på oss og søker å finne løsninger, sier Frode Reppe til iLaks.
Fagsjefen i Norske Sjømatbedrifters Landsforening er blitt nedringt av media etter torsdagens oppvaskmøte med havforskningsinstituttets ledelse i Fiskeridepartementets lokaler i Oslo.
Ønsker å bidra
– Vi møter en minister som er på hugget og ønsker å bidra. Det er han tydelig på. Han sier er han er en minister både for næringen og forskning – og han viser jo det. Han har et ønske om at næring og forskning skal gå sammen. At vi skal ha tillit til forskningen er viktig for ham.
Les også: – HI og andre forskningsmiljø må tåle å bli sett i kortene
Reppe forteller at Sandberg vil reetablere det faglige rådet for å vurdere forskningen.
– Vi ville ha en granskning av beslutningsgrunnlaget og så må vi finne ut om dette er analogt med det, og så må styret i NSL ta en avgjørelse på det.
Granskning
Det sentrale er å få en uavhengig vurdering av forskningsarbeidet som er lagt ned på dette fagfeltet.
– Nå venter vi på referatet om det hva det faglige rådet er i praksis. Hvor nært det er vårt ønske om granskingen. Uansett nok vil vi få et uavhengig råd, kanskje med internasjonalt tilsnitt også. Det er en modell som er brukt i Canada, så vidt jeg vet, så vi kvalitetssikrer skikkelig for hvordan næringen reguleres, fortsetter Reppe.
– Vi må søke å finne rapporter som vi mener har fått betydning for politikken og som har fått betydning for forvaltningen av næringen. Og så må vi gå gjennom dem. Det er slik vi forstår det.
Reppe tror at dagens møte kan være et vannskille.
Framsnakke næringen
– Jeg har en følelse at næringen nå blir hørt og at den kanskje nå blir et turning point her nå. At vi nå endelig har fått til noe og kan rette oss i ryggen. At det blir slutt på den tiden vi ble kalt «kranglebordet» og «fornektere av fakta». Ministeren har jo sagt tidligere at vi må framsnakke næringen. Og når det kommer åpenbare feil i riksaviser, at de vil hjelpe oss, for det er ikke lett for næringen å gjøre det alltid. Så vi håper nå å få litt drahjelp.
– Nå er det styret i NSL som har ballen, avslutter Reppe.
Det har torsdag kveld ikke lyktes iLaks å få en kommentar til saken fra Havforskningsinstituttet.