– Vi kommer ikke i gang med utbyggingen av Årdal Aqua før strømnettet bygges ut

Nyheter
1454

Manglende strømforsyning i Ryfylke skaper utfordringer for planene til Årdal Aqua.

Brødrene Nils og Roger Viga planlegger å bygge et postsmoltanlegg til 800 millioner kroner i Årdal i Rogaland, men nå kan investeringene bli stoppet fordi strømforsyningen nærmer seg et kritisk nivå flere steder i Ryfylke, skriver Stavanger Aftenblad.

Planen er å starte byggingen i 2021, og anlegget skal stå klart i 2022.

– Vi kommer ikke i gang med utbyggingen av Årdal Aqua før strømnettet bygges ut. Det er alvorlig for Hjelmeland at vi ikke har nok strøm, sier daglig leder Nils Viga til avisen.

Også familien Vigas andre prosjekt, Tytlandsvik Aqua, som startet produksjonen i januar, kan få utfordringer med strømforsyningen.

– Vi har nok strøm til å kunne bygge en avdeling til, og kan da øke med 1.500 tonn. Det tar tid å bygge ut nye haller, så det kan gå greit i Tytlandsvik, hvis vi får strøm til det fjerde bygget i 2022. Men vi har bare én strømforsyning og er veldig sårbare, hvis den faller ut. Dette er ting noen burde ha sett på før, det er noen som ikke har gjort jobben sin, sier Nils Viga.

Lyse har planer om å investere 1–1,5 milliarder kroner for å øke kapasiteten i perioden 2023-2030, men ordførerne i Hjelmeland og Strand ber til kraftselskapet om en skisse hvilke kortsiktige tiltak som kan gjennomføres for å bøte på situasjonen.