Lusesjokket i nord gir landsdelen helt nye utfordringer.
De siste ukene har vist omfattende problemer med lakselus i Nord-Norge. Kjernen i problemet er den rekordvarme sommeren, som har gitt vekstbetingelser en aldri har sett før for lakselus i regionen.
Samtidig mangler landsdelen infrastruktur til å ta unna store lusepåslag.
Les også: SalMar-lokalitet ved Senja hadde nesten seks voksne hunnlus per fisk
Kontroll
«Havforskningsinstituttet melder om at tettheten av luselarver er fire ganger normalen på dette tidspunktet. På oppdrettsanleggene i hele landsdelen jobber vi med å få kontroll på situasjonen, og i Bø har vi hatt et par uker med avlusning på egne lokaliteter. Temperaturene påvirker de valgene vi kan gjøre i forhold til metoder for behandling; og vi har valgt å slakte enkelte enheter for å få kontroll», skriver oppdrettsselskapet E. Kristoffersen & Sønner på Facebook.
E. Kristoffersen & Sønner holder til i Vesterålen.
Krevende
«Det tegner til å bli en krevende høst, der man må vurdere både velferden til fisken og arbeidstrykket på de ansatte, i tillegg til hvilke ressurser som kan brukes for å fjerne lusa,» skriver selskapet videre.
Les også: Lusesjokk i nord: – En ekstraordinær situasjon som vi er meget bekymret for
Det er altså landets nordligste produksjonsområder som sliter. En oversikt utarbeidet av konsulentselskapet Manolin illustrerer lusetrykket og hvor raskt dette har utviklet seg i produksjonsområdene 9-12. Dette er områdene fra Vestfjorden i Nordland til Øst-Finnmark. Særlig ille er det i PO10, som er Andøya til Senja.