– Vi har skutt 6,3 milliarder lakselus med laser, målet er 100 milliarder om tre år

Nyheter
0

Stingray har ambisjon om å stå i halvparten av landets merder.

Ordføreren på Fauske, Marlen Rendall Berg, har akkurat fått svingt gravemaskinen rundt, og plassert grunnsteinen til Stingray-bygget på plass. Et tjuetalls representanter fra Wenberg, Stingray, entreprenører og lokale gjester, har nettopp fått høre om målsettingene for Wenberg Innovation Park.

Selve rosinen i pølsa så langt, er Stingray, fra Oslos markagrense. Hvem hadde trodd at denne gjengen, selv med adresse Stålfjæra, skulle reise et bygg rett ved ekte fjæresteiner på Fauske? Det er grunn til ettertanke for daglig leder i Stingray, John Arne Breivik.

– Det er jo litt rart å stå her nå i dag. For drøyt ti år siden, da vi var tre til fire personer, fikk vi hele tida høre at dette ikke var mulig. Så står vi nå her da allikevel, ved det som skal bli vårt nye bygg på Fauske. En utrolig stor milepæl for oss, sier Breivik.

– I løpet av et par år vil vi ha mellom 500 og 1.000 lasere her oppe, sier en beveget Breivik, idet det applauderes for ordførerens manøvreringsferdigheter med gravemaskin. Nå må han må ta plass ved grunnsteinen for flere bilder.

Anders Fjellvang og John Arne Breivik fra Stingray. Her er den sorte esken som utgjør grunnsteinen i Stingray Bygget. Innholdet er en lasernode, dagens avis og et portrettfoto av Breivik og Geir Wenberg. (Foto: Steve Hernes.)

Må finne de rette folka
I dag har Stingray 25 selskaper, med i overkant av 40 lokaliteter, på kundelista. Siden de fyrte av den første laseren mot ei lakselus, har de til nå skutt 6,3 milliarder lakselus med lasernoder.

Når blir dere å runde 100 milliarder skudd med lasernodene?

– Åååh, så fort som det har gått i det siste tipper jeg vi passerer ti milliarder skudd i løpet av ett års tid. De neste to til tre åra blir vi nok å ha skutt 100 milliarder skudd, smiler Breivik.

– Det handler om å finne de rette folka. Klare å vokse samtidig som vi holder fokus på kjernevirksomheten, noe vi har vært veldig tro mot. Unngå å finne på masse annet å holde på med, sier han.

Geir Wenberg, Marlen Rendall Berg, ordfører i Fauske, og John Arne Breivik, daglig leder Stingray.(Foto: Steve Hernes).

Staben teller i dag 95 personer, men allerede rundt pinse skal de opp i 100 ansatte. 15 av dem, er eller har nylig vært, lærling i Stingray.

Fremover handler det om å skaffe rett kompetanse til Stingray, både i Oslo og her ved Stingray-bygget på Fauske.

– I dag er vi ute med lasernoder i 350 til 400 merder. Bare i Norge, er det 4.000 merder som har behov for lusebehandling av laks og ørret.

– Vår forventing og ambisjon er at det skal være Stingray lasernoder i hvert fall halvparten av merdene i Norge. Ambisjonen er en fem til ti-dobling av antallet noder de neste tre til fire åra. Det er syns jeg er både realistisk og mulig, slår Breivik fast.

– Vi ble kalt klin gærne
Gründerne fikk sin aller første store oppmerksomhet i 2013. Da presenterte de seg på AquaNor, og stakk av gårde med innovasjonsprisen det året.

– Det har vært en fantastisk reise. Helt fra i 2010 når vi la frem idéen for første gang, ble kalt klin gærne og at vi drev med science fiction. Vi fikk høre alle ord som var bra, og en del ord som ikke var så spennende.

John Arne Breivik.

– Anders, et par andre kollegaer og jeg, satset hus og heim og det som var. Det var jo tross alt en god idé, fortalte John Arne Breivik.

Fra den gang og frem til i dag har de passert over 800.000 dokumenterte arbeidstimer. Det betyr nær 500 årsverk i løpet av disse året.

640 lasernoder er produsert. Mandag ettermiddag var 402 online, siden de driver og flytter mellom lokaliteter.

En sakral opplevelse i fjorden
Under presentasjonen av selskapet tidligere på dagen, kunne John Arne Breivik fortelle at det ikke var noen tilfeldighet at det ble nytt bygg på Fauske.

– Wenberg har sagt at dette med å ha kontroll på lusa er like viktig som å fôre fisken. Det gjør at vi har piloter og folk her som styrer lasernodene. De har knallharde mål for å ha full kontroll i merdene og i produksjonen, sa han.

– Dette er en fantastisk milepæl for oss, Wenberg og norsk oppdrettsnæring, forklarte han byens ordfører og lokale entreprenører, og viste dem et bilde av gjengen med nye skjorter på seg.

John Arne Breivik, daglig leder i Stingray. (Foto: Steve Hernes).

– Alle er utstyrt med Stingray-skjorter, men de jobber til daglig hos Wenberg eller Edelfarm. Dette er de aller første pilotene som ble utdannet til å bruke Stingray Navigator. De fjernstyrer nå teknologien fra hvor som helst, fortalte Breivik.

– Dette gjør vi døgnet rundt. Nattevakter sitter i Australia og fjernstyrer nodene, det sier noe om robustheten til teknologien når en kan sitte så langt unna. Når de her ute i Skjerstadfjorden hever en 40-50 lasere for å vaske dem, lyser de opp hele fjorden. Det er en helt sakral opplevelse, fortalte Breivik, med stor innlevelse og stolthet til forsamlingen.

Ei flue i barnets panne
Tilhørerne, som til vanlig er mer opptatt av politiske prosesser, graving og sprenging av fjell og berg, trengte trolig en billedlig innføring i hvor enkelt, men genialt konseptet til Stingray er.

– Lakselusa, som er fra to til 13 millimeter stor, svømmer i bølger, i en hastighet på opptil to meter i sekundet, fortalte Breivik, og dro en aldri så liten forståelig parallell for småbarnsforeldre og besteforeldre.

John Arne Breivik, daglig leder Stingray. (Foto: Steve Hernes).

– Tenk deg at du står én til to meter fra barnet ditt. Du skal skyte en flue av panna til barnet, mens det står og hopper opp og ned i en trampoline. Ja, se for dere den følelsen av risiko dere.

– Det gjør vi tre til fem millioner ganger i døgnet. 6,3 milliarder skudd med lasernoder så langt. Ikke er det meldt om en skade på en eneste fisk heller. Vi har bilde og film av hver eneste lakselus, sa Breivik stolt og rakrygget.

Ikke en sjel i rommet turte stille det naturlige oppfølgingsspørsmålet; Hvordan går det egentlig med ungene på trampolinene, i Breivik sitt nabolag?