– Vi har kommet inn i et selskap der vi kommer til å passe veldig godt inn. De trenger vår ekspertise på akvafôr. De ser at akvafôr er fremtiden, og vil bruke EWOS som verktøy for å bli like store på det som de er på andre landproteiner, sier Einar Wathne til Sysla.
Sterk enhet
Da EWOS ble solgt forrige gang krevde Einar Wathne at hovedkontoret ble lagt til Bergen. Nå blir selskapet en del av et internasjonalt konsern.
– Norge vil være et stort marked, og mye av kompetansen de er på jakt etter sitter i Norge. Norge vil dermed få en sentral posisjon selv om vi blir del av et internasjonalt konsern som har hovedkontor i USA. Vi vil være en sterk enhet, og Bergen vil forbli tyngdepunktet i satsningen til Cargill.
– Er det krevende at dere blir solgt videre allerede nå?
– Ja, det kan du godt si. Det var ikke i våre planer at vi skulle skifte eier igjen nå. Når vi har rett kjøper, så er det kanskje viktigere enn å tenke på hvor mange år som er gått. For EWOS, selger og kjøper har dette vært riktig. Alle er fornøyde med det som har skjedd.
Globale
Cargill er store innen fôr til landbruk.
– Det er kjempeinspirerende å se hvordan de verdsetter vår innovasjon og vårt fokus på bærekraft. Dette er kjerneverdier for Ewos, som Cargill er innstilt på å videreføre og videreutvikle.
Cargill har fra før akvakulturvirksomhet i Mexico, Mellom-Amerika, Kina, USA, Sørøst-Asia, India og Ecuador
– Gjennom Cargill er vi plutselig globale. Vi vil være til stede i over 20 land, og Cargill sier at EWOS skal være verktøyet for deres fiskefôrsatsning, sier Wathne.
Må godkjennes
– Vil dette gi noe endringer i bemanningen til Ewos?
– Jeg kan ikke se det umiddelbart. Det vil bli mindre endringer, men sammen med Cargill er vi komplimentære. Det er lite overlapping, bortsett fra i Vietnam, men det skal vi klare å håndtere.
Transaksjonen er avhengig av myndighetenes godkjennelse og forventes ferdigstilt innen utgangen av kalenderåret.