Dypdrift og nedsenkbare merder er i fokus under Lerøys resultatpresentasjon for andre kvartal.
Tradisjonen tro er august-presentasjonen i forbindelse med arrangementet «Vestland på børs» på Scandic Hotel Flesland. Og det er en offensiv konsernsjef Henning Beltestad som fronter selskapet.
– Vi har et veldig ambisiøst volum om 200.000 tonn i 2025, sier Beltestad. – Da jeg begynte i Lerøy, i 1993, hadde vi oppunder en milliard i omsetning. Nå har vi 31 milliarder i omsetning.
Fasit for andre kvartal viser et driftsresultat på 906 millioner kroner.
Ny teknologi i sjø
– Vi er litt på gang. Vi ser kvartal etter kvartal at vi tar ut forbedringer som vi sikter på. Men det er ingen quick fix. Genetikk, på rognsiden, på smolt og det vi kaller skjermingsteknologi, forteller Beltestad.
Med forbedret genetikk sikter han særlig til høyere veksttakt i sjøen. Men størst interesse har det vært for selskapets nedsenkbare merder, såkalt dypdrift.
– Dette begynte vi med ifjor sommer, og det skal begynne å gi resultater i tallene våre. Ikke så veldig mye i andre halvår. Det skal begynne å gi effekt i første halvår og veldig stor effekt i andre halvår 2025. Det er ikke å bare knipse og så er alt bra. Dette er det vi gjør for å bedre fiskevelferd, sier Beltestad.
– Vi har investert 400 millioner kroner, blant annet i dypdrift og bedret fiskehelse, sier finansdirektør Sjur Malm. Han legger til at løpende «vedlikeholds-capex» er rundt en milliard.
– Vi har estimert cirka 2,1 milliarder kroner i skatt, legger han til.
Ingen lusebehandlinger
– Vi ser de strategiske initiativene begynner å gi resultater, sier Beltestad, og viser til bedret tilvekst og redusert dødelighet sammenlignet med snittet de siste fem år.
– Vi vil ikke lusebehandle fisken. Vi vil la fisken være i fred, understreker han. – Sammenlignet med de siste fem år har vi redusert behandlinger med 44 prosent. Det er mye.
– Vi ser spesielt at det som går på dypdrift. Vi har ikke hatt noen behandlinger. Og vi satte ut den første fisken i juli ifjor. Jeg tror vi er inne på noe. Det ser sånn ut. Men så gir vi ingen garantier, sier Beltestad videre.
– Dette er ikke noe vi begynte med ifjor. Dette har vi jobbet med i fem år. For å bruke våre lokaliteter. Akkurat nå er cirka 30 prosent av all laksen vår skjermet. I juni ijfor var det null. Så her jobbes det, fortsetter han.
Første servering
– Det er ingen som gjør så mye på ny teknologi som vi gjør nå. Og resultatene så langt er positive.
– Forrige uke slaktet vi den første fisken fra dypdrift, som ble satt ut i juli 2023. Tror dere den var bra? Tror dere den smakte bra? Tror dere den var fin? spurte den gamle lakseselgeren.
– Den vil bli servert til lunsjen idag. Så dere vil bli de første som blir servert laks fra dypdrift, sier Beltestad til de fremmøtte i storsalen på Scandic Flesland Hotel.
Fisken er forøvrig hentet fra lokaliteten Fugløya i Trondheimsleia.