Straks får næringen vite hvilke forventninger eller redsler som eventuelt blir innfridd i Havbruksmeldingen.
Det er havuke i Bergen, og PwC har invitert til samtale om sjømatnæringens fremtid i en verden som preges av usikkerhet, klimaendringer og teknologiutvikling. For å hanskes med alt dette, trekkes fleksibilitet og “et regelverk som spiller på lag” nok en gang frem av paneldeltakerne – i samme rom som Havbruksmeldingen snart legges frem i.
– Vi har hatt et regelverk som en Nokia 3210, for å sette det på spissen. Det er ikke den telefonen man ønsker å gå rundt med, når det er iPhone som gjelder, bemerker Ingebjørg Sævareid, leder for fiskehelse i Grieg Seafood.
Her kan du følge livesending fra Havbruksmeldingen, som legges frem av fiskeri- og havministeren klokken 17.
– Kjøpt det meste som kan kjøpes for penger
Eide Fjordbruk har holdt koken i i 55 år, og tatt en slags Petter Smart-rolle i laksenæringen. Det familieeide oppdrettsselskapet er kjent for å være ivrige på ny teknologi, som de lukkede Watermoon-merdene.
– Skal vi klare 55 år til, må vi være innstilt på å gjøre ting annerledes, sier samfunnskontakt Vidar Hjartnes.
Møteleder John Wikström fra Pwc spør hvordan Eide navigerer i det regulatoriske landskapet.

– Vi stanger hodet i veggen hver dag, svarer Hjartnes, om enn i en noe spøkefull tone.
– Nei, men det er klart, det er teknologiutvikling. Men så er regelverket der, og da blir det noen kuler i pannen underveis. Men det går hånd i hånd. Vi utfordrer regelverket hver dag. I samspill med myndigheter går det, veldig sakte må jeg si, i en retning der teknologiutvikling og regelverk kan spille på lag. Men det går jo for sakte. Helt klart.
«De lokale tullingene»
Det hersker høy teknologioptimisme i næringen. Wikström spør panelet hva som kan bli en gamechanger fremover. Her nevnes blant annet vaksineteknologi, kunstig intelligens, og nye oppdrettsløsninger:
– Jeg tror ikke det er snakk om “one silver bullet”. Vi er nødt til å ha hele verktøykassen. Det handler også litt om hva vi har rom for å gjøre langs kysten. For vår del har vi investert tyngst og kommet lengst innenfor postsmoltstrategi, sier Sævareid fra Grieg Seafood.

– Hvem skal lede an i teknologiutviklingen, spør Wikström.
– Det er de lokale tullingene, spøker Roger Hofseth, administrerende direktør i Hofseth Aqua. Selskapet har, i likhet med Eide, sjøsatt lukkede merder. Siden 2022 har selskapet satset på “Egget”, som er utviklet av Ovum.
Jann Molnes, porteføljeforvalter i Holberg Triton, mener at hele næringa må med:
– Både de største, og folk som Roger her. Det er så mange pionerer langs kysten, og det må vi for all del aldri ødelegge. Det er alle disse pionerene som finner på ting. Så trenger vi også store aktører som viser at man klarer å industrialisere. Det er også en del av dette, å klare å komme oss videre i prosessen, sier han.

– Holder meg oppe om natta
Hofseth uttrykker frustrasjon over at politikerne her hjemme peker på ting som Donald Trump og toll.
– Den største risikoen, det som holder meg oppe om natta, er myndighetene våre. De skulle vært våre støttespillere. Men det er helt koko. Det er mye bra som skjer, men det politiske landskapet er helt forferdelig, smeller han fra scenen.
Det er her Sævareid sammenlikner regelverket i Norge med en Nokia-modell som ble lansert i 1999.
– Men det regulatoriske gir oss forutsigbarhet og spilleregler. Vi driver oppdrett i et basseng der også mange andre driver med oppdrett. Regelverket må være fleksibelt nok til å kunne gjøre endringer og tilpasninger. Om man ikke har rom for å kunne gjøre endringer, og man faktisk har investert stort i produksjonsteknologi, da er man stuck. Vi trenger myndigheter som ser at det må være rom for fleksibilitet innenfor rimelighetens grenser, sier Sævareid.
– Jeg er spent på Havbruksmeldingen. Jeg frykter at den ikke er veldig konkret, men håper jo at det er innhold i den som setter en kurs og noen retningslinjer, sier Molnes.
