Det er kokvarmt, fra Sørlandet og hele kysten til langt opp i Nord-Norge. Det kan by på utfordringer for både vill og oppdrettet laks. Laksen tar ikke til seg næring ved temperaturer over 20 grader i sjøen.
– Vi har ikke problemer. Temperaturene fordeler seg jevnt nedover. På toppen er det nok 19-20 grader, men vi har spissposer, så det er ikke så hakkande gale. Vi har godt med oksygen også, sier Erik Osland til iLaks.
Han er daglig leder i oppdrettselskapet Osland Havbruk med base i Bjordal, på sørsiden av Sognefjorden.
Dype nøter
Posene til Osland Havbruks lokaliteter i Sognefjorden er 40-45 meter dype.
– Det hjelper på. Vi lar fôret dette nedover. Fortsatt er det god fôring. Men jeg håper vi koker bort lusen, legger han til.
– Det er verre i august og september. Da har vi mye stor ørret. Foreløpig går det fint, understreker Osland overfor iLaks.
Osland er for tiden på ferie. Han er på vei til Bergen for å se på Tall Ships Race torsdag. Både innseilingen til og Vågen i Bergen er smekkfull av flermastrede seilskuter og lystbåter. I morgen tar Osland turen videre til rockefesten «Utkant ’14» i Skjerjehamn.
Stopper lusen
Det har vært historisk varmt i juli måned. Det hemmer lakselusens reproduksjon og spredning.
– Med det her været er det lite lus. Veldig lite. Kravene er strenge, men det er lite lus.
Osland er mer bekymret for det faktum at det er tørt og svært lite nedbør for tiden.
– Men selv om vi er kommet over halvveis på året, vet vi at det er fra nå og utover mye som skjer, sier han, og viser særlig til ferskvannsiden. – Høsten kan bli krevende hvis det ikke kommer noe nedbør, advarer han.