Det var i går kveld det ble klart at SalMar har brukt det kreftfremkallende stoffet formalin ved behandling av lakselus ved to oppdrettslokaliteter i Smøla kommune i Møre og Romsdal.
Giftig
Behandlingen skjedde i de lukkede tankene ombord i Rosteins brønnbåt «Ro Fjell», som er leid inn av frøyaoppdretteren.
Les også: SalMar fant smutthull og har brukt det ulovlige stoffet formalin mot lus
Les også: Formalin-bruk i desperat lusekamp
Levi Hjertvikreim, maskinist i Rostein-konsernet, forteller om strenge sikkerhetstiltak under lusebehandlingen. HMS-tiltakene kan ikke slurves med ved bruk av denne type giftige kjemikalier.
Gassmaske
På iLaks’ Facebook-side skriver Hjertvikreim følgende fra behandlingen:
«Som sagt som d står; 100 prosent virkning! Må da vel vare positivt m tanke på all sytinga om lakselus? Fisken hadde d ikke noe verre en den som ble behandlet m hydrogenperoksid. Å ja, formalin er kreftfremkallende, men vi håndterte stoffet iført gassmaske osv, og fisken skal ikke slaktes på enda lenge så den går seg ren i merden. Vet norske veterinærer og mathelsetilsyn ble som de i d landa som har godkjent bruken av formalin noe som d ikke vet? Då må den informasjonen deles så d blir stopp på bruken overalt».
I etterkant av behandlingen har Mattilsynet og Legemiddelverket konkludert med at bruk av formalinpreparater er ulovlig.
Fra 23. september betrakter Mattilsynet bruken av formalin i sjø som ulovlig.
Vil ikke går ut over matsikkerhet
– Dette vil få konsekvenser, dersom det tas i bruk nå. Det har vært en kompleks avgjørelse, også for forvaltningen, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudsen i Mattilsynet til iLaks.
Han forteller videre at de lar de merdene hos SalMar, som forsøksvis har blitt behandlet med formalin, være den klargjøringsperioden som de sammen med næringen har brukt for å lande på en konklusjon.
– Volumet som har blitt behandlet, og måten det har blitt gjennomført på, er på fisk som ikke går til slakting nå med det første. Ved bruk av formalin og i samsvar med EØS regelverket, er tilbakeholdelsestiden på 500 døgngrader. Vi anser derfor ikke at dette vil gå utover matsikkerheten, sier Knudsen.