– Vi hadde ordførere som gikk i tog for laksen i Oslo. Det har vi ikke i dag.

Nyheter
1439

Tradisjonelt oppdrett i åpne anlegg møter utfordringer – både over og under vann.

– De komparative fortrinn ved lakseoppdrett i åpne merder er under press. Vi møter økte driftskostnader særlig knyttet til lusebekjempelse.

Det sier viseadministrerende direktør Trond Davidsen i Sjømat Norge under Marels årlige kombinerte konferanse og messe, Salmon Showhow, i slakteri- og foredlingsutstyrsleverandørens egne lokaler like ved Kastrup flyplass.

Omdømme
Det er ikke bare laksen i sjøen som møter utfordringer. Næringen taper kampen om eget omdømme i den norske offentligheten.

– I forbindelse med EU-kampen hadde vi ordførere som gikk i tog for laksen i Oslo. Det har vi ikke i dag, påpeker Davidsen megetsigende.

En del av omdømmeslitasjen knyttes til et inntrykk av at oppdrettselskapene gir for lite tilbake til samfunnet. Et samfunn som stiller felleseid og optimalt temperert sjøareal som det kanskje viktigste konkurransefortrinn og produksjonsbetingelse for oppdrettslaksen. Regjeringen søker å bøte på dette inntrykket med å prise en heller beskjeden ny laksevekst til 120.000 kroner per tonn.

Nær en milliard
– Det har kommet inn nær en milliard kroner i forbindelse med to prosents økning i maksimal tillatt biomasse. 47 selskaper har søkt. I Norge har vi også utviklingskonsesjoner som kan konverteres til ordinære konsesjoner for ti millioner kroner. 37 konsesjoner er så langt tildelt, påpeker Davidsen for en forsamling dominert av utenlandske tilhørere.

– Vi ser også at norske myndigheter subsidierer landbasert [matfisk]oppdrett. konsesjonene er gratis. Når det gjelder landbasert oppdrett så er det noe vi har holdt på med i flere tiår. Det er ikke ulikt postsmolt. Det er kanskje her (ved produksjon av postsmolt – red. anm.) vi har den største muligheten for å øke produksjonen i Norge.

Kommersielle
Davidsen viser til ambisiøse planer om landbaserte anlegg, herunder Nordic Seafarms i Maine, Atlantic Sapphire i Florida og Dragon i Shanghai.

– Til min kunnskap har vi ikke sett noen kommersielt vellykkede forsøk globalt for å produsere landbasert laks. Noen har slitt med sykdom. Det har vært høy dødelighet. Andre har slitt med smak, sier han, men legger fort til: – Men en dag vil en ha kunnskapen til å produsere landbasert laks.

– Har du for høye kostnader vil du gå konkurs, men da vil anlegget tas over av andre som vil kunne starte produksjon uten anleggets investeringskostnader, påpeker han.