– Vi gjør store, langsiktige investeringer i lokalsamfunnet

Nyheter
0

Arnøy Laks åpner ny fileteringsfabrikk i mai. Det gjør de for å styrke konkurransekraften, bygge et sterkere lokalsamfunn og fordi de mener at mest mulig av foredlingen av laks må skje i Norge.

Lauksletta i Skjervøy kommune. Her ligger hjørnesteinsbedrifta Arnøy Laks som i full drift har 100 ansatte, dobbelt så mange som det som bor i bygda. Totalt bor det kun 250 innbyggerne på øya som er Norges 15. største.

Her finner du en sjømatbedrift som er stolte over sine lokale eierforhold.

– Vi føler at vi går hånd i hånd med lokalsamfunnet.  Vår forretningsidé sier at vår laks ikke skal gå til et leieslakteri et annet sted, og det gjør vi for å oppfylle samfunnskontrakten, sier daglig leder i Arnøy Laks, Håvard Høgstad.

Håvard Høgstad er dagleg leiar i Arnøy Laks. FOTO: Privat

– Så lenge man i stand til å drive godt og konkurransedyktig, vil det være riktig vei for selskapet å fortsette med lokale eiere. Vi finner konkurransekraft i at vi har en lokalt forankret produksjon. Og måten vi organiserer oss på, er jo først og fremst det som gjør dette lønnsomt. Fordelen av å være en lokal eid oppdrettsbedrift med eget slakteri er at vi gjennom å være markedsorientert kan ta raske og riktige beslutninger. Det kunne vi ikke om vi hadde brukt et stort leieslakteri, legger han til.

– Langsiktig bærekraftsperspektiv
Arnøy Laks bestemte seg for å levere en komplett foredlingstjeneste, så de har nå investert i filetproduksjon i et nytt bygg på 500 kvadratmeter, som også vil gi 10-12 nye arbeidsplasser i det lille lokalsamfunnet.

– Vi ønsker å skape et høyt kvalitetsprodukt uansett hvilken fisk vi får inn. Vi ser på dette i et langsiktig bærekraftsperspektiv, for det er ikke bare oss som er opptatt av det, men også forbrukerne. Foredler vi fisken lokalt vil det for eksempel ta ned C0 2-forbuket og redusere slitasjen på veiene. Det er viktig å kunne gjøre så mye som mulig i vårt eget nærmiljø for å høste de lavthengende bærekraftsfruktene.

– Dette er et veldig stort løft for oss. De siste årene har vi hatt så god lønnsomhet at det ga oss en økonomisk buffer til å ta en slik investering nå. Går vi syv-åtte år tilbake, så kunne vi ikke gjort det.

Det er BAADER som står for levering av fileteringsutstyret til den nye fabrikken.

– Vi har utstyr på slakteriet fra BAADER fra før av som vi er veldig godt fornøyde med, så derfor var det naturlig å samarbeide med dem da vi skulle bygge ny filetfabrikk. Vi har designet ut fra et tomt bygg, kjøpt en komplett filetlinje og er trygg på at dette blir bra, for vi har sparret mye frem og tilbake, og fått det vi mener er et veldig godt resultat for Arnøy Laks. Vi ser virkelig frem til at den nye fabrikken skal tas i bruk i midten av mai. Vi har hatt noen prøvekjøringer og ser at det er en veldig god harmoni allerede, sier Høgstad.

Skaper ringvirkninger
Bedriften mener også de har et samfunnsansvar. Ved å ta det på alvor, så mener de at det bidrar til økt kvalitet på det Arnøy Laks produserer.

– Vi skaper industriell aktivitet i vårt nærsamfunn, som bidrar til arbeidsplasser, som igjen bidrar til økt bosetting som har medført at vi selv står for bygging av moderne boliger, så vi har en ganske stor eiendomsmasse nå. Vi er om lag 60 personer på slakteriet når vi kjører to skift og ved at vi får stabil produksjon over tid, så vil folk slå seg til rot. Lokalt eierskap gir en vinn vinn-situasjon hvor vi skaper ringvirkninger rundt oss som gir ytterlige vekst i samfunnet rundt oss. Blant annet gjør det at veier blir bygget, sier den daglige lederen.

– Vi gjør store, langsiktige investeringer i lokalsamfunnet og da måtte vi ha med en solid og kompetent leverandør som BAADER, for vi skal skape et enda bedre produkt ut til våre kunder, legger han til.