– Vi går fra robåter til roboter

Nyheter
1030

– Det er en Brann-farge – ikke en politisk farge, understreker Erna Solberg om sin knallrøde jakke, etter at hun har steget ombord i det flunkende nye havforskningsskipet «Dr. Fridtjof Nansen».

Statsministeren er sammen med næringsminister Monica Mæland på visitt i hjembyen i anledning lanseringen er regjeringens nye havstrategi. Det 103 sider tjukke strategidokumentet ble presentert for et rikholdig pressekorps tirsdag.

Subsea
Valget av arena for presentasjonen er ikke tilfeldig. Ombord på det avanserte forskningsfartøyet kan ministrene studere ROV’er, lyttekabler og sonarer. Avansert norsk subsea-teknologi – kunnskapskjernen i regjeringens fremtidsplan for det som på Stortinget kalles «havrommet».

–  Det er fra havet vi har hentet mesteparten av det vi har her i landet, innleder Erna Solberg.

– Det er 70 prosent av våre eksportinntekter. 70 prosent av våre eksportinntekter, gjentar statsministeren.

– Det er selvfølgelig mye olje og gass, men vi er verdens nest største sjømateksportør, sier hun til en forsamling som inkluderer blant andre Sissel Rogne, Ole-Eirik Lerøy, Geir Ove Ystmark og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

HI-direktør Sissel Rogne i selskap med Marine Harvests styreformann Ole-Eirik Lerøy og Sjømat Norges administrerende direktør Geir Ove Ystmark.

Kjernekompetanse
– Det nye utviklingskonsesjonene og havvindprosjektene kommer fordi vi har en leverandørindustri. Vi vil ha grønn vekst gjennom blå næring, sier hun, og understreker viktigheten av å bygge på bærekraftprinsipper.

Norges kjernekompetanse på havnæringene har også åpnet for nye politiske alliansepartnere.

– Særlig land i Asia er søkende om vår kunnskap og forvaltning av havet, fortsetter Solberg, før hun kommer med regjeringens spreke målsetning: – Vi skal være navet i verdens havteknologi.

Næringsminister Monica Mæland utdyper dette.

– Vi skal styrke oss på det vi allerede er gode på. Vi skal skaffe oss nye arbeidsplasser på steder vi allerede er gode. Noen har sagt: Vi går fra robåter til roboter.

Representanter for noen havnæringene på Vågen i Bergen.

Konkurransekraft
Hun skisserer tre hovedsatsinger:

  • Bidra med gode rammebetingelser
  • God forvaltning og bruk av ressurser
  • Legge til rette for samarbeid mellom næringer

– Dette skal skje gjennom å forenkle, fornye og effektivisere.

– Vi ser at oppdrettsnæringen bruker offshore-teknologi. Det gjør også mineralnæringen. Vi må styrke havnæringenes internasjonale konkurransekraft, sier Mæland videre.

Alt er tilforlatelig og politisk ukontroversielt. På Nykirkekaien viser imidlertid demonstranter fra Natur og Ungdom at dette likevel ikke er helt ukontroversielt.