Når et Statlig organ som Mattilsynet går ut med en ingress som sier: «Det er registrert et høyt smittepress av lakselus på utvandrende laks i Hardanger og moderat smittepress i Rogaland», så må en stille seg spørsmålet: Burde Mattilsynet sjekket litt flere kilder før de henger ut næringen i spesielt ett geografisk område?
Når Mattilsynet går ut som de gjør i saken må en stille seg spørsmålet; Hvorfor? Ikke kan noen gjøre noe med funnene, ikke har de sjekket andre kilder til kunnskap, og ikke legger de frem helhetlig kunnskap fra forskningen de viser til. I stedet tar de en posisjon som ikke gir en dekkende eller nøktern beskrivelse.
Videre skriver Mattilsynet: «Forskerne fant også mye lakselus på sjøørreten, og konkluderer med at lakselus vil ha stor negativ effekt på sjøørret i mange områder.» Dette er en type sitat som er mye brukt over år i tilknytning til NALO-overvåkingen, og bruken av utsagnet viser at Mattilsynet, dessverre ikke kan ha satt seg inn i annen kunnskap om blant annet sjøørret enn det de får fra egne, statlige forskere.
I et NRK-program i 2017 ble det lagt frem at Granvinsvassdraget, indre Hardangerfjord, mer eller mindre måtte være dødt. Det var bare observert to sjøørret i elven så langt det året. Heldigvis var det satt i gang en målrettet overvåking i dette og flere andre vassdrag ved bruk av kamerateknologi. Registreringene i 2017 viste at det gikk opp mer enn 4.000 – fire tusen – sjøørret i Granvinsvassdraget det året. Slik fortsatte det i noen år +/- 4.000 sjøørret + mer laks enn i glansperioden på 60/70/80-tallet. I 2021 skjedde det noe. Våren og sommeren var tørr. Det året gikk det opp mer enn 9.000 – ni tusen – sjøørret i Granvinsvassdraget. I årene etter har tallet lagt mellom ca. 7.500 og 8.500 sjøørret. Antallet laks lå lenge stabilt for så å gå ned de siste årene. Akkurat det bekymrer oss.
Mundheimselva litt lenger ute i fjorden har også vært kameraovervåket siden 2017. Elven er en one-night-stand-elv, der små grupper med sjøørret går opp i elven og gyter, for så å svømme ut igjen i fjorden. Elven er en av de beste yngelelvene i Vestland fylke.
Elver som Guddal, Omvikedal, Uskedal, Gaular, Nausta mfl. har hatt en flott utvikling i antall sjøørret over flere år. Men ikke nok med det. Vekt og lengde på fisken har gått jevnt og trutt oppover år for år.
Hardangerfjorden har over år blitt beskrevet av forskere og forvaltere som «et helvete på jord» hva angår lakselus. Mattilsynet sin uttale om NALO-overvåkingen er således intet unntak. På et tidspunkt må noen i Mattilsynet stille seg spørsmålet: Hvordan kan sjøørreten både øke i antall, lengde og vekt i et område som år etter år er beskyldt for å nærmest utradere både lokale lakse- og sjøørretstammer?
Når vi leser de foreløpige resultatene fra årets NALO-overvåking, så kan vi si oss enige i at smolten gikk ekstra tidlig i år. Således bommet NALO-trålingen i alle produksjonsområdene på Vestlandet. Var det dette Mattilsynet burde startet sin pressemelding med – å beskrive usikkerheten som ligger i tallmaterialet?
Vi forventer bedre av Mattilsynet enn det som er lagt frem om NALO-overvåkingen denne uken.