– Vi forventer at departementet tar en ny vurdering av vaksineringspåbudet mot PD

Nyheter
523

Denne uken var det møte mellom Nærings- og fiskeridepartementet og de tre storoppdretterne Lerøy, Mowi og SalMar for å diskutere alternativ regulering av PD-forskriften.

Bakgrunnen for møtet er at oppdrettsselskapene reagerer sterkt på vaksineringspålegget mot pankreassykdom (PD) for fisk i produksjonsområde 6 og 7, som skal gjelde fra 1. juli i år.

I et notat til fiskeri- og sjømatministeren, sendt av Mowis kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad på vegne av oppdretterne, argumenteres det hvorfor et eventuelt pålegg vil øke smittepresset mot PO 8 og dermed øke risiko for spredning av PD nordover.

Forventer ny vurdering
Tirsdag møttes partene gjennom plattformen Microsoft Teams for å diskutere endringene i PD-forskriften.

– Vi hadde et godt møte med statssekretæren og embetsverket. De tre selskapene er kritiske til de faglige rådene daværende statsråd (Harald Tom Nesvik journ.anm.) fikk på bordet i forkant av påbudet ble innført, sier Eivind Nævdal-Bolstad til iLaks.

Statssekretær Trine Danielsen. FOTO: NFD

Oppdretterne har et inntrykk av at innspillene ga ny informasjon til den politiske ledelsen.

– Vi forventer at departementet nå tar en ny vurdering av påbudet, sier Nævdal-Bolstad.

Skal vurdere innspill
Statssekretær Trine Danielsen deltok i møtet på vegne av fiskeri- og sjømatminister. Odd Emil Ingebrigtsen. Hun synes også det var et «godt og konstruktivt møte».

– Vi tar med oss innspillene og vil vurdere informasjonen vi fikk fra selskapene, sier hun til iLaks via kommunikasjonsavdelingen.

Det er ikke klart når oppdretterne får tilbakemelding på innspillene de ga.

– Vi håper selvsagt det skjer så snart som mulig, avslutter Nævdal-Bolstad.