Hima Seafood har satt investeringen på tre milliarder kroner i arbeid.
Selskapet har som mål om å bli en global leder innen bærekraftig produksjon ørret, med første anlegg plassert på Rjukan med kapasitet på cirka 9.000 tonn. Anlegget er bygget på RAS-systemer, som reduserer vannforbruket gjennom rensing og resirkulering.
For tiden holder de på å slakte på den første batchen som ble satt inn i anlegget ved oppstart. Ifølge samfunns- og investorkontakt Magnus Torp er de godt fornøyd med produksjonen.
– Den andre batchen vil bli slaktet i løpet av året. Ellers har vi ytterligere tre batcher stående i smoltanlegget, som har god vekst og utvikling, forteller han til iLaks.
God skår
Samfunns- og investorkontakten opplyser at de har fulgt produksjonen tett fra deg én. Fiskehelseindikatorene viser gode resultater.
– Vi har hatt en veldig bra vekst på de batcher som er i og på vei ut av anlegget. Fisken har vokst raskere enn det vi teoretisk beregnet og snittet på den første slaktefisken var rundt 5,6 kilo, forteller han.
Det har vært travle dager etter at de satte fisk i tankene sine. Det bekrefter Torp.
– Det har vært et hektisk driftsår der vi har produsert fisk parallelt med oppføring av anlegget, sier han og legger til:
– Og det har vært et fantastisk samarbeid mellom leverandørene og driftsorganisasjonen på Hima Rjukan. Sammen har vi manøvrert godt i alle de operative prosessene som har pågått.

Sikker smak
Selskapet har jobbet systematisk og fokusert på å stabilisere alle modningsprosesser i RAS anleggene. Det samme gjelder for innkjøring av alle viktige prosesser for å kunne starte produksjonen etter planen.
– Med alle de oppgaver som må samkjøres i en oppstartsfase er vi er godt fornøyde med at vi har hatt god vekst på fisken og ingen store tekniske utfordringer. Vi er også godt fornøyde med at purge-systemet, som sørger for den gode smaken på fisken, fungerer veldig bra, da denne fasen har vært en kjent utfordring i markedet, sier Torp.
– Vi ser nå at RAS-avdelingene nærmer seg designkapasitet, hvilket er veldig positivt i oppramping av produksjon mot full produksjon, skyter han inn.

Vokste for fort
Selv om mye har gått bra har det likevel vært overraskelser.
– Vi fikk en liten utfordring da vi konstaterte at fisken i første innsett vokste betydelig raskere enn hva som lå i planen. Dette er jo i utgangspunktet fantastisk, men det ga noen logistikkutfordringer som måtte løses midlertidig da anlegget fremdeles var under oppføring, forklarer Torp.
Magnus Torp innrømmer at det var vært mye spenning knyttet til å bygge og drifte anlegget parallelt.
– Det å bygge og drifte anlegget samtidig har helt klart vært et spennende arbeid. Vi har arbeidet tett sammen med leverandørene Eyvi og TotalBetong med tids- og logistikkplanlegging, og er glade for at vi valgte erfarne selskaper til gjennomføring av prosjektet, sier han og påpeker:
– Det er mange folk og arbeidsprosesser som må koordineres sikkert og effektivt på byggeplassen, og man må kunne snu seg raskt når det kreves.

Mye god læring
Torp legger ikke skjul på at det har vært mye og god læring for organisasjonen på Rjukan.
– Innkjøring og modning av alle RAS-produksjonsavdelinger i anlegget har vært en lærerik prosess som krever både kunnskap, erfaring og tålmodighet.
Han bemerker:
– Vi har hatt gode prosesser rundt dette og er godt på planen. Det vi likevel har erfart er at arbeidsbelastningen på operativt personell i en oppstarts og innkjøringsfase er større enn man kanskje kunne forutse i planleggingsfasen. Dette har vi tatt god læring av.
Hima Seafood Rjukan | 2024 | 2023 | Endring |
Anleggsmidler | 2.813,0 | 1.510,7 | 86,2 % |
Omløpsmidler | 217,2 | 307,3 | -29,3 % |
Eiendeler | 3.030,2 | 1.818,0 | |
Egenkapital | 1.254,0 | 752,3 | 66,7 % |
Langsiktig gjeld | 1.646,3 | 1.027,8 | 60,2 % |
Kortsiktig gjeld | 129,9 | 37,9 | 242,7 % |
Totalkapital | 3.030,2 | 1.818,0 | |
Egenkapitalandel | 41,4 % | 41,4 % | |
Alle tall i millioner kroner |