– Vi er allerede den høyest sertifiserte

Nyheter
1202

Bærekraft gir Atlantic Sapphire et fortrinn i konkurransen mot andre merkevarer i laksemarkedet.

– Vi pumper 12.000 gallons vann per minutt, sier Johan Andreassen, gründer, styreleder og konsernsjef i Atlantic Sapphire.

Selskapets nyoppførte oppdrettsanlegg, på et jorde et stykke utenfor Miami, er kraftkrevende industri. Det er mye vann som skal pumpes inn og ut av tankene i anlegget.

Vindmølle
Ved Atlantic Sapphires datterselskap Langsand Laks’ anlegg i badebyen Hvide Sande i Danmark troner en vindmølle like ved oppdrettsanlegget. Nettopp kraftforbruk, og at denne kraften er renest mulig, er et viktig element når tredjeparts aktører skal vurdere virksomhetens miljømessige fotavtrykk.

– Florida er den billigste delstaten i USA for elektrisitet. Vi produserer billigere her enn i Danmark, sier Damien Claire, Head of offtake i selskapet.

– Florida er «The Sunshine State». Det planlegges solcelle-anlegg noen miles herfra. Så vi vil kunne koble oss opp på nettet der om noen år, sier Andreassen.

Bærekraftig
Atlantic Sapphires laks er allerede grønt sertifisert av Monterey Bay Aquariums oversikt over bærekraftig sjømat. Claire tror ikke det vil være krevende å oppnå tilsvarende sertifisering i ASC (Aquaculture Stewartship Council – red. anm.)

– Vi er allerede den høyest sertifiserte. We will comply with ASC, no problem, sier han skråsikkert.

– Vi er også sertifiserte av Whole Foods. De har sin egen standard, bemerker Andreassen som har hatt den amerikanske supermarkedkjeden som stamkunde helt tilbake til tiden da han ledet Villa Organic.

Yield
– Det er mange merkevarer – Verlasso, Sixty South og så videre – men forskjellen mellom disse er små. Vi gjør noe fullstendig annet, sier han om den landbaserte oppdrettsvirksomheten i Danmark og USA.

– 80 acres. Det er ikke enormt mye land. Men vi kan produsere 90.000 tonn her. Yield per acre er svært høy, påpeker han.

Kraftproduksjonen ved anlegget er 10.000 kilowatt, fordelt på fem generatorer. Ved strømbrudd kan Atlantic Sapphire ta kraftproduksjonen over på diesel.