Veterinærinstituttet bruker ny metode for å få mer kunnskap om fiskesykdommer som ILA og gjellelidelser.
Forskerne skal finne ut mer om oppdrettslaksens helse ved å analysere tusenvis av enkeltceller, skriver Veterinærinstituttet på sine nettsider.
Metoden gjør det mulig å kartlegge hvilke gener som er skrudd på i hver enkelt celle, forstå samspillet mellom celler bedre, og å oppdage nye celletyper. Man kan også identifisere prosesser som forandrer seg ved infeksjon og sykdom.
Har funnet flere immunceller
– Vi har for eksempel identifisert et bredere utvalg immunceller enn tidligere studier i oppdrettslaks, sier seniorforsker Johanna Hol Fosse i saken.
Selv om kunnskapen ikke kan benyttes til å bekjempe sykdom helt enda, gir den forskerne mer innsikt i ulike fiskesykdommer – som ILA (infeksiøs lakseanemi).
– Vi analyserer nå 60.000 celler fra ILA-virusinfisert laks. Vi tror at det vil komme mye nyttig informasjon fra dette, for eksempel om hvordan viruset kan slippe unna vertens immunsystem og hvordan sykdom oppstår ved infeksjon, sier Fosse.
– I fremtiden tror vi metoden vil kunne hjelpe oss å få en bedre forståelse av andre sykdomstilstander med komplekse årsaker, som for eksempel gjellesykdom, fortsetter hun.
18 utbrudd i fjor
ILA er en alvorlig og smittsom virussykdom hos fisk. Den rammer primært atlantisk laks, men er også blitt påvist hos regnbueørret.
I løpet av 2023 ble det påvist 18 tilfeller av sykdommen. Produksjonsområdene i Ryfylke (PO2) og fra Karmøy til Sotra (PO3) stakk seg ut, med henholdsvis fem og seks utbrudd.
Gjelleproblemer hos oppdrettslaks kan skyldes både sykdom og miljøforhold, og kompleks gjellesykdom kan sammenlignes med lungebetennelse hos pattedyr, der virus kan utløse sykdommen, og bakteriell infeksjon forverre sykdomsbildet.