VG: Bahareh Letnes ville bli assistenten til Sandberg

Nyheter
2092

Skal ha sendt en e-post i 2016 om å bli Sandbergs Iran-assistent eller tolk.

Det har stormet rundt fiskeriminister Per Sandberg den siste tiden, etter at det ble kjent at han var på Iran-reise sammen med kjæresten Bahereh Letnes. Dette uten å avklare reisen på forhånd med departementet eller Statsministerens kontor.

Sandberg skal også ha tatt med seg jobbtelefonen til Iran, noe som bryter med det vanlige sikkerhetsregimet som gjelder for toppolitikeres reiser til land kjent for elektronisk spionasje mot Norge og norske interesser.

iLaks forsøkte mandag å få til et intervju med Sandberg, med dette lot seg ikke gjøre. Han ønsket heller ikke å svare på e-post på spørsmål rundt kritikken som har kommet i etterkant av Iran-reisen.

– Som du sikkert skjønner har vi mange henvendelser nå, så vi får dessverre ikke til noe intervju nå, skriver fiskeriministerens kommunikasjonssjef, Martine Røiseland, i en e-post til iLaks.

Ville bli tolk eller iransk assistent
VG forteller mandag ettermiddag at Bahareh Letnes i 2016 sendte inn en e-post til Fiskeridepartementet, der hun søkte om å bli tolk eller Iran-assistent. Søknaden kom etter at Sandberg hadde besøkt landet samme år, for å selge inn norsk laks. Paret møttes forøvrig første gang 28. november 2015, bekrefter Britt Dalsbotten, Sandbergs politiske rådgiver.

«Vi har snakket sammen før på en konferanse vi var med på. Jeg er veldig glad at du har begynt å forhandle med Iran om norsk laks. Jeg er veldig interessert i å jobbe sammen med deg som tolk eller iransk assistent. Jeg virkelig håper at jeg kan være så heldig å jobbe sammen med deg», skrev blant annet Letnes i søknaden.

– Det var VGs oppslag som inspirerte meg til å sende en søknad, skriver Letnes i en SMS til avisen om bakgrunnen for søknaden.

Henvendelsen ble behandlet administrativt av Nærings- og fiskeridepartementet, og et avslag gikk ut til Letnes 6. oktober 2016.

I et brev til Stortinget mandag ettermiddag skriver Per Sandberg:

«Letnes har sendt en åpen søknad til NFD i 2016 som ble avslått. Søknaden ble besvart av Nærings- og fiskeridepartementet på ordinært vis. Jeg var ikke del av saksbehandlingen og kjente ikke til søknaden».

Sandberg har tidligere informert om at han ikke har noen relasjon til Letnes’ selskap – B&H General Trading Company Bahareh Letnes. 

Ber om samtale med PST
I det samme brevet opplyser Sandberg at han ønsker en samtale med Politiets sikkerhetstjeneste (PST), skriver Aftenposten, som omtalte brevet først.

«Omtalen av vårt forhold har medført mye oppmerksomhet og spekulasjoner og det er stilt spørsmål om Bahareh Letnes sin bakgrunn, som jeg ser behov for å adressere. Jeg har derfor bedt om en samtale med PST», skriver Sandberg.

Offentlig korreks
Mandag ettermiddag kommer det også fram at statsminister Erna Solberg gir Per Sandberg offentlig korreks, skriver VG.

I et skriftlig svar til stortingsrepresentant Terje Aasland (Ap), skriver Solberg at Sandberg ikke har fulgt sikkerhetsråd og rutiner for bruk av mobiltelefon og varsling av reise da han dro til Iran.

«Fiskeriministeren er klar over at han har gjort feil, og sier at han har tatt lærdom av dette og vil følge sikkerhetsråd og rutiner heretter», skriver Solberg og forsikrer at regjeringen «tar sikkerhet på alvor».

Solberg har tidligere sagt hun har tillit til Per Sandberg. 

Fylkesnes med nytt skriftlig spørsmål
Dette får SVs Torstein Knag Fylkesnes til å reagere. Han sendte mandag  ytterligere et skriftlig spørsmål til statsminister Erna Solberg, ifølge Dagbladet.

– Det er spesielt at statsministeren bagatelliserer Sandbergs reise. Hun sier det er lov å gjøre feil. Men med risikoen som dette skaper, er det rart at statsministeren tar det så med ro. Det kan tyde på at Sandberg ikke er alene om å ha tatt med seg jobbtelefonen til høyrisikoland, sier Fylkesnes til avisen.

Han ønsker å vite om det er flere i regjeringsapparatet, som har tatt med telefonen til høyrisikoland, og trekker spesielt fram Iran, Kina og Russland som eksempler på slike land.

– Brevet fra Knag Fylkesnes er mottatt, nødvendig informasjon vil bli innhentet og brevet vil bli besvart innen Stortingets frist, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor.