Veterinærinstituttet oppfordrer til varsling av piscirickettsiose

Nyheter
0

Det har vært påvisning av bakteriesykdommen piscirickettsiose på minst syv lokaliteter i Nordland og Troms. Nå oppfordres private laboratorier, fiskehelsetjenester og oppdrettere om å varsle tilfeller til Mattilsynet.

Veterinærinstituttet oppfordrer også til å sikre prøver til dyrking, slik at isolater blir tilgjengelig for nærmere karakterisering og vaksineutvikling.

Piscirickettsiose er en alvorlig bakteriesykdom hos laksefisk, og anses som en av de mest tapsbringende infeksjonssykdommen i chilensk oppdrett. Sykdommen er også i sterk fremvekst i Irland og Skottland. Fiskehelseekspert Brit Hjeltnes advarte i høst om at sykdommen kunne bli en «joker» fremover, også for norske oppdrettere.

Les også: – Varmere sjø skaper selvfølgelig grobunn for andre organismer

Sammenheng med miljøendringer
I Norge har vi historisk hatt noen større opphopinger av utbrudd, gjerne assosiert med endringer i miljøforhold slik som høye sjøvannstemperaturer og algeoppblomstring. I all hovedsak har forekomsten vært lav og sporadisk, skriver Veterinærinstituttet i en pressemelding.

Forekomst av piscirickettsiose i Norge siden 1988. Figur: Veterinærinstituttet

Les også: Sjelden sykdom påvist i Norge igjen

Historisk har sykdommen opptrådt fra Rogaland til og med Trøndelag. De nye tilfellene i Nordland og Troms utgjør dermed en endring i forekomst, som kvalifiserer til at infeksjonen bør varsles som «ny sykdom» til Mattilsynet, mener instituttet.

Ønsker økt oversikt
Piscirickettsiose er ikke en listeført sykdom i Norge, men økningen i antall påvisninger kan påvirke både oppdrettsfisk og villfisk.

– Uten rapportplikt mangler vi et viktig verktøy for holde en god offentlig oversikt over endringer i forekomst og hvordan sykdommen sprer seg. Dette er kunnskap som er viktig for å iverksette smitteforebyggende tiltak som kan hindre infeksjonen fra å etablere seg i Norge sier Ewa Harasimczuk, fagansvarlig for fiskehelse ved Veterinærinstituttet.

Laks med piscirickettsiose. Fisken har gul lever med lyse, delvis blodige flekker og småblødninger, svullen og mørk milt, blødninger i svømmeblære, fettvev og muskulatur, og hissig og blodig tarmvegg. Foto: Helene Kvam / Labora

Epidemiologisk kartlegging av piscirickettsiose er nå satt i gang ved Veterinærinstituttet, og det blir sendt ut skjema til de berørte lokalitetene som de har kjennskap til. Veterinærinstituttet oppfordrer alle lokaliteter med mistanke eller påvisning av sykdommen til å fylle ut et epidemiologisk kartleggingsskjema.

– Vi har kjennskap til syv lokaliteter, fra ulike selskap, som kan være rammet av sykdommen, men omfanget er trolig høyere forteller Harasimczuk.

Sykdommen kan overses som følge av lav prevalens, men fisken kan ofte vise ingen eller milde sykdomstegn. Symptomer kan være nedsatt appetitt, endret adferd som ukoordinert svømming, apati, og bleke gjeller. Andre tegn som kan sees er mørk pigmentering i huden, hudblødninger, sår (til dels blodige, runde) og/eller faste, knuteaktige hevelser. Ved obduksjon kan det være blodforgiftning med nekroser og blødninger i indre organer, mens det i buken kan være klar eller blodig væske. I lever har det vært karakteristiske lyse, ringformede til dels blodige områder.