Veterinærinstituttet startet som et laboratorium for dyrediagnoser i 1891 og var det første i sitt slag i Norden. Siden har instituttet utviklet seg til en sentral aktør innen norsk dyrehelse, fiskehelse og mattrygghet, som bidrar til å avdekke og avverge helsetrusler felles for dyr og mennesker («én helse»). Helt fra 1914 har instituttet hatt sitt hovedsete på Adamstuen i Oslo, og har i dag avdelinger i Bergen, Harstad, Sandnes, Trondheim og Tromsø.
Stadig nye utfordringer
— Veterinærinstituttet har en stolt historie med bekjempelse av alt fra miltbrann, tuberkulose til munn- og klovsyke. Og stadig nye utfordringer møter oss innen det veterinærmedisinske feltet. Nå er blant annet antibiotikaresistens, lakselus og prionsykdommer på agendaen. Med det nye Veterinærbygget på Ås som vi flytter til i 2019, blir vi ytterligere rustet til å håndtere fremtidige helsetrusler og ta én helse-tenkingen videre, sier administrerende direktør Merete Hofshagen.
Landbruks- og matminister Jon Georg Dale innleder i dag jubileumsmarkeringen under et seminar i Veterinærinstituttets lokaler på Adamstuen i Oslo. I tilknytning til jubileet, uttaler Dale følgende:
— Veterinærinstituttet er det ledende offentlige laboratoriet innen dyrehelse, fiskehelse, fôr- og mattrygghet i Norge. Gjennom 125 år har forskere og fagfolk jobbet for sunne dyr i gode miljøer. Dette arbeidet har også vært viktig for å styrke folkehelsa. I vår globaliserte verden, der folk, fisk og fe krysser landegrenser i enda større grad enn før, sikrer Veterinærinstituttets arbeid oss en nødvendig beredskap også mot nye, smittsomme dyresykdommer.
Ytterligere økt beredskap med nye Veterinærinstituttet på Ås
I 2019 når Veterinærinstituttet flytter inn i nye lokaler på Ås, blir instituttet blant de mest moderne og best utstyrte i Europa. Dette vil gi Norge økt beredskap mot alvorlige dyresykdommer. Byggeprosjektet har høyt fokus på helse, miljø og sikkerhet, herunder sikkerhet i forhold til sykdommer som smitter mellom dyr og mennesker. Det blir mulighet til å ta inn store dyr for undesøkelse av sykdomsårsak, og man kan arbeide trygt med alle typer smittestoff som kan gi alvorlig sykdom hos dyr og mennesker.
Lokalene bygges nært noen av Veterinærinstituttets viktigste samarbeidspartnere som NMBU, NIBIO og Nofima, og vil være av stor betydning for forskningssamarbeid og synergieffekter.
Mer om historien
Veterinærinstituttet ble etablert i Oslo i 1891 som et diagnoselaboratorium for dyresykdommer. Instituttet var da det første av sitt slag i Norden. Veterinærinstituttets hovedoppgave var fra starten av å bekjempe tuberkulose og brucellose. Instituttet fikk etter hvert i oppdrag å forebygge også andre sykdomsutbrudd, samt produsere ulike sera og vaksiner. I 1990-årene ble instituttet utvidet med regionale enheter i Bergen, Harstad, Sandnes, Trondheim og Tromsø. I dag berører den faglige virksomheten hele næringskjeden fra planter via fôr, fisk, dyr og mat til mennesker.
1891 Veterinærinstituttet opprettes som det første i Norden.
1914 Veterinærinstituttet flyttes til nytt laboratorium på Adamstua. Produksjon av serum starter.
1924 Norges første doktorgrad på fiskehelse avlegges.
1953 Brucellose (smittsom kalvekasting) – som storfetuberkulose og andre alvorlige sjukdommer – er nær utryddet i Norge.
1960 Starter arbeid med fiskesykdommer.
1991 Regionale laboratorier inkluderes.
1995 Næringsmiddelhygiene blir et nytt fagområde.
1997 Veterinærinstituttet blir forvaltningsorgan med særskilte fullmakter og med eget styre.
1999 Norsk Zoonosesenter etablert ved VI.
2014 Feirer 100 år på Adamstua.
2015 Akvatisk biosikkerhet og antibiotikaresistens er nye satsinger.
2016 Prionsykdommen Cronic Wasting Disease(CWD) påvist for første gang i Europa og for første gang i verden på reinsdyr.
2019 Flytter til nye fasiliteter på Ås