Jeg er enig i at lusesituasjonen ikke er spesielt god og at vi burde hatt flere verktøy i skrinet. Nå er nå situasjonen en gang som den er, og da må vi bruke de verktøyene som vi har på en smartere måte.
Les også: – Verktøykassa mot lakselus er tom
Alf-Helge Aarskog spår at luseproblemet er historie på tre til fem år. Det er noe jeg har hørt de siste 10 årene, uten at det ser ut til å ha gått den veien. Lus kommer alltid til å være en utfordring som krever innsats. Men ja, dersom alle oppdrettere satser enda tyngere på de verktøyene vi har i dag vil vi halt klart se mindre utfordringer iht lus fremover.
For å lykkes må vi legge mer vekt på biologi. Jo flinkere vi er til å inngå hestehandler mellom selskapene, og sammen tenke som et selskap, jo bedre er vi rustet mot lusa. Større soner med felles brakkleggingsperiode er riktig vei å gå. Jeg sier ikke at det er enkelt å gjennomføre, men at det er svært viktig å finne gode måter å samarbeide på.
Rensefisk er kommet for å bli. Flekkefjord er prakteksemplet hvor Marine Harvest ikke har avluset på over fire år, med stort fokus på bruk av rensefisk. Imponerende!
Man ser i dag stor variasjon i effekt som i mange tilfeller kan siktes mot lite fokus og kunskap.
Her er det mye å gå på! Rensefisk krever riktig stell og innsats.
Jeg ser behovet for bedre løsninger iht utforming av tare, fôring og vedlikehold for å bedre lykkes i kampen mot lusa.
Vi i NorseAqua har bestemt oss for å ta rollen i å utvikle bedre løsninger for å lykkes med rensefisken. Med god hjelp fra Norsk Oppdrettservice, Midt-Norsk Havbruk og SinkabergHansen er vi stolt av å kunne tilby flere nye løsninger.
Selv om vi er godt i gang, er det en lang vei å gå. Vi trenger fler som drar i samme rettning.
Vi er villig til å lede an!