Norge eksporterte 213.000 tonn sjømat for 9,6 milliarder kroner i mars. Det er en økning på 392 millioner kroner, eller fire prosent, sammenlignet med mars i fjor. I første kvartal er det eksportert 664.000 tonn sjømat til en verdi av 28,6 milliarder kroner. Verdien har økt med 2,9 milliarder kroner, eller elleve prosent, mot samme periode i fjor.
– I siste halvdel av mars gjorde korona-viruset for alvor sitt inntog i Europa og USA, noe som førte til stor turbulens i disse sjømatmarkedene. Strenge restriksjoner i eksporten til USA og en reduksjon i flyfraktkapasiteten rammet fersk sjømat spesielt hardt i forrige måned. Samtidig ser vi at restaurantsektoren globalt nærmest er helt stengt ned og at etterspørselen etter sjømat i denne salgskanalen er kraftig redusert. Til tross for den utfordrende situasjonen i noen av våre viktigste markeder økte eksportverdien som følge av en svekket norsk krone, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd i en pressemelding.
Lyspunkter
Til tross for en utfordrende markedssituasjon og et fall i etterspørselen etter norsk sjømat, er det også noen lyspunkter, ifølge Sjømatrådet:
- Man ser tendenser til en gradvis normalisering i enkelte asiatiske land
- Det har vært en økning i onlinesalg av sjømat og matleveringstjenester til husholdningene
- Salget av ferske sjømatprodukter i Sør-Korea setter stadig nye rekorder, og kvartalstallene viser en volumøkning på ni prosent for norsk laks.
- Etterspørselen etter norsk makrell i Japan er usedvanlig god, og i første kvartal er det en volumvekst på 59 prosent.
- Eksporten av saltfisk og klippfisk fortsetter den gode utviklingen, spesielt til Portugal.
– Korona-krisen rammer de norske sjømatproduktene veldig forskjellig. Produkter som blir eksportert til mange markeder vil ha flere ben å stå på i en slik situasjon sammenlignet med dem som er avhengige av noen få kjernemarkeder. Det økte salget i online-kanaler som vi ser i flere markeder er fra lave nivåer, men det medfører også at mange for første gang prøver ut denne typen tjenester. Dagens situasjon kan føre til varige adferdsendringer. Økt kjøp av ferskpakket sjømat kan være noe som varer også etter korona-krisen, sier Renate Larsen.
Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) roser den norske sjømatnæringen som har måttet omstille seg i en krevende tid.
– De siste ukene har vært utfordrende på grunn av korona-viruset. Det er derfor ekstra gledelig at verdiveksten for norsk sjømateksport fortsetter i mars. I den vanskelige situasjonen gjøres det en formidabel innsats i næringen for å sikre at sjømaten kommer frem til forbrukere over hele verden. Korona-situasjonen har satt ferskfiskmarkedet under press, og vi ser en dreining mot bearbeidede produkter. Det er flott å se at sjømatnæringen tilpasser seg markedsendringene så raskt. Næringens stå-på-vilje og omstillingsevne er imponerende, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.
Opp for laks
Det ble eksportert 85.800 tonn laks til en verdi av 6,1 milliarder kroner i mars. Det er en økning i volum på fire prosent, mens verdien økte med 103 millioner kroner, eller to prosent, sammenlignet med mars i fjor. I første kvartal er det eksportert 252.000 tonn laks til en verdi av 18,5 milliarder kroner. Det er en økning i volum på to prosent, mens verdien har økt med 1,8 milliarder kroner, eller elleve prosent. Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks i mars var 64,98 kroner per kg, mot 68,72 kroner per kilo i mars i fjor. Målt i verdi var Polen, USA og Frankrike største mottakere av laks fra Norge i mars.
– Til tross for økte logistikkutfordringer og redusert restaurantkonsum utgjør andelen av lakseeksporten til Asia 17 prosent av totalen. Dette er samme andel som i mars 2019. Den relativt sterke eksporten skyldes økt hjemmekonsum av laks, enten kjøp i form av takeaway, i onlinekanaler eller i detaljhandelen. Redusert etterspørsel og logistikkutfordringer som følge av korona-viruset har ført til stort prisfall i lokal valuta. Omregnet i euro falt eksportprisen med 19 prosent i mars sammenlignet med samme måned i fjor, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.
Når det gjelder det kinesiske markedet, har det i mars vært en gradvis økt etterspørsel, og i uke 13 ble det eksportert 517 tonn fersk laks fra Norge til Kina.
– Tallene for første kvartal bekrefter trenden med en gradvis retur i etterspørsel for ferske produkter i Kina, samtidig som vi ser en videre god utvikling for fryste produkter. Samlet har norsk sjømateksport til Kina hatt en verdi- og volumnedgang på tolv prosent i år. Denne eksportutviklingen er i tråd med forventet markedsutvikling, ettersom Kina nå gradvis går mot en normalisering, sier Sjømatrådets fiskeriutsending til Kina, Victoria Braathen.
USA er et marked som er svært avhengig av import av sjømat, så de kraftige flytrafikkrestriksjonene den siste måneden har vært dramatiske og skapt stor usikkerhet.
– Korona-viruset har medført at store deler av amerikansk restaurantsektor har stengt ned. Som en konsekvens av disse forholdene har eksporten av for eksempel fersk hel laks stoppet mer eller mindre helt opp. Dette skjer på et svært uheldig tidspunkt, siden vi nå er inne i fasten som tradisjonelt er en svært god periode for sjømatomsetningen i restaurantsektoren, sier Sjømatrådets fiskeriutsending til USA, Egil Ove Sundheim.
Økning for ørret
I mars ble det eksportert 5.100 tonn ørret til en verdi av 316 millioner kroner. Volumet økte med 46 prosent, mens verdien økte med 53 millioner kroner, eller 20 prosent, sammenlignet med mars i fjor. I første kvartal er det eksportert 15.600 tonn ørret til en verdi av 969 millioner kroner. Det er en økning i volum på 43 prosent, mens verdien økte med 201 millioner kroner, eller 26 prosent. USA, Ukraina og Finland var våre største marked for ørret i mars.