Verdikjedetrøbbel fører til sushimangel i Japan

Nyheter
0

Japanske restauranter kjemper med en potensiell krise rundt sushi, ettersom økende kostnader og forsyningskjedeproblemer har skapt mangel i landet.

– Det er for tiden mangel på laks, og ikura er i reell fare, sier Yoshunobu Yoshihashi, en grossist ved Toys Market i Tokyo til Business Insider.

Ikura, en populær sushirett laget av lakserogn, er spesielt truet, ettersom to år med dårlig fiske og utfordringene med å importere har rammet næringen. I følge statistikk fra Toyosu Market har prisen på Ikura, av flere pressårsaker, steget med 30 prosent.

– Opprinnelig var det en overflod av laks i Russland og Alaska, men volumet var synkende i Japan og Canada, som er de sørlige grensene for laksens utbredelse. Men i løpet av de siste to til tre årene ser det ut til å ha vært en nedgang i Russland og Alaska også, sier Shunpei Sato, fra Japan Fisheries Research and Education Agency.

Japan har tradisjonelt brukt fersk oppdrettslaks til sine sushirestauranter, og importerer produktet primært fra Norge. Krigen i Ukraina og påfølgende restriksjoner på internasjonalt luftrom har imidlertid ført til at leverandører må finne andre ruter for å flytte produktet inn i landet.

Ifølge nyhetsbyrået flys det nå laks fra Norge via Dubai og inn i Japan. Den lengre ruten betyr imidlertid at kostnadene for produktet økes og fisken mister noe av ferskheten.

Japan kjøper 70 prosent av sin laks og ørret fra Chile, 20 prosent fra Norge og ti prosent fra Russland.

Mens importen falt ti prosent tidligere i år, har prisene steget med rundt 15 prosent, ifølge data fra Japans departement for landbruk, skogbruk og fiskeri.