"Ronja Storm"ved Havyard-verftet i Leirvik i Sogn. FOTO: Havyard

Verdens største brønnbåt har ankommet Norge: – Det nye flaggskipet i brønnbåtnæringen

Nyheter
2311

«Ronja Storm» har kommet til Havyard sitt verft i Leirvik i Ytre Sogn.

Det opplyser Havyard i en pressemelding.

Brønnbåten «Ronja Storm» som er 116 meter lang og 23 meter bred, har fått skroget sveiset sammen i Tyrkia. Havyard er ansvarlig verft, mens det er Sølvtrans som har kontrahert båten og skal eie den. Brønnbåten skal inn på en ti-årskontrakt for oppdrettsselskapet Huon ved Tasmania utenfor Australia. Planlagt levering er i løpet av våren.

Båten kan produsere 16,8 millioner liter ferskvann per døgn. Skipet har plass til 7.450 kubikkmeter vann i fisketankene, noe som er over dobbelt så mye som normalt store brønnbåter. Båten har fire tanker, og kan laste 1.000 tonn fisk i timen, eller 3.300 store laks per minutt.

Seniordesigner Kjetil Myren ved Havyard Design & Solutions mener selskapet har utviklet «det nye flaggskipet i brønnbåtnæringen»

– Vi håper og tror at båten vil bli et godt verktøy for Sølvtrans og Huon Aquaculture i deres jobb med å produsere sunn sjømat. Med de løsninger vi har brukt for «Ronja Storm», levererer vi den neste generasjonen av brønnbåter og har tatt et nytt steg mot en mer bærekraftig næring.

Administrerende direktør i Sølvtrans, Roger Halsebakk, sier selskapet er veldig fornøyd med prosessen så langt og med samarbeidet med Havyard, og han er sikkert på at de vil motta et fartøy som oppfyller forventningene.

– Det vil bli en fantastisk tilvekst til Sølvtrans-flåten. Skipet bekrefter enda en gang at Sølvtrans er i forkant av teknologiutviklingen som tar hensyn til kvalitet, dyrevelferd og miljøhensyn i oppdrettsnæringen, sier Halsebakk.