En økende mankosituasjon reflekteres i fremtidsprisene.
Med drøye to måneder igjen av julesalget har lakseprisen passert 80 kroner. Det er nær 13 kroner høyere enn på samme tid i rekordåret 2022. De historisk høye prisene speiler en økende manko-situasjon.
– I fjor var det ekstreme mengder som kom på slutten av året. Det blir det ikke i år, uttalte en lakseselger ved et av landets større oppdrettsselskaper til iLaks fredag.
Bygger lager
Innkjøpene nå i oktober preges av de store foredlingsaktørene.
Polen, hvor mange av de største er lokalisert, sto alene for 6.304 tonn fersk laks importert i forrige uke. Det tilsvarer mer enn 300 lastebiler med laks, og var mer enn dobbelt så mye som nummer to, Danmark, som også er transitt- og foredlingstungt. På tredjeplass fulgte Nederland, som har store foredlingsklynger samt et nav for interkontinental laksefrakt ved Schipol flyplass utenfor Amsterdam.
– Vi er helt avhengig av at kundene bygger lager, for all denne laksen blir ikke spist, kommenterte en eksportør til iLaks like før helgen.
Mye av den foredlede fisken som handles nå i oktober sendes videre til fryselager i forkant av høysesongen i slutten av desember.
Løper raskere
Spotprisene for laks svinger sesongmessig opp mot slutten av året. Etterspørselen løper raskere enn tilbudet.
Men det høye prisleiet vi ser nå, er kun et forvarsel.
Den såkalte forward-kurven til Fish Pool viser at markedet vil stramme seg inn ytterligere utover vinteren.
I januar ventes lakseprisen å passere 100 kroner kiloet. Og den vil holde seg tresifret i seks måneder fremover. Høyest snittpris ventes i april, på vel 110 kroner.