Venter kruttsterke julepriser

Nyheter
0

Optimismen brer om seg.

Høy utfôring gir ditto tilvekst i merdene, og drar med seg slaktevolumene utover seinsommer og høst. Økt utbud, som møtes av dempet etterspørsel etter fisk, presser ned lakseprisen i juli, august, september og oktober. Slik er det stort sett hvert år, og 2021 har ikke vært et unntaksår.

Etterhvert, idet vi nærmer oss årets viktigste salgsperiode, julehelgen, går lakseetterspørselen opp. På seinhøsten løper etterspørselen vanligvis raskere enn tilbudet av fisk, og lakseprisen dras opp som en funksjon av dette.

Nær bunnen
Nå nærmer vi oss den sesongmessige bunnotering for lakseprisen.

Gjenåpning av Horeca-segmentet utover høsten ventes å bidra til enda et knepp opp i årets etterspørsel i forkant av julehandelen.

I den anledning har iLaks foretatt en uhøytidelig gjettekonkurranse på Twitter. Vi har utfordret leserne på hva spotprisen for 4-5 kilos laks (til oppdretter) lander på den siste fredag før julaften.

Og svaret fra leserne er ganske entydig og optimistisk. Basert på fire alternative prisintervall, har leserne stemt slik:

  • 55-60 kroner: 6,8 prosent
  • 60-65 kroner: 20,5 prosent
  • 65-70 kroner: 38,6 prosent
  • Mer enn 70 kroner: 34,1 prosent

Optimisme
Den klare overvekten er tydelig i den øvre delen av prisleiet. Den største gruppen spår priser mellom 65 og 70 kroner fredag 17. desember. Men, og det er verdt å merke seg, mer enn en tredjedel av utvalget tror altså at spotprisen løper over 70 kroner den siste fredagen før jul.

Til sammenligning viser Fish Pools forward-kurve for lakseprisen (levert Oslo) 66,30 kroner for hele desember måned.

Sist fredag ble laksen solgt for like under 50 kroner i snitt. iLaks vil, som vanlig, rapportere neste ukes spotpriser etter lunsj fredag.

Lossing av containere av laks på jernbanestasjonen i Malmö. Foto: Rema