Toppsjefen i First Seafood tror dagens bearbeidingskapasitet i Norge krever mer tilgang på råstoff.
Første kvartal i år har vært preget av mer fisk i merdene, mindre andel fisk med skader, sår og deformasjoner (såkalt produksjonsfisk) og fallende laksepriser. I tillegg har nye tollmurer i USA kommet på agendaen.
Selv om årets første kvartal har gitt en annen utvikling enn forventet, har foredlingsbedriften First Seafood klart seg bra.
– Driften har gått som planlagt i år, med unntak av et par dager i januar der råstoff ble kansellert grunnet dårlig vær. Men vi har ikke hatt permitteringer i år, forteller administrerende direktør Andreas Sundnes til iLaks.
Les også: – Vi satser veldig på teknologi og AI for å optimalisere fileproduksjonen
Følger planen
Ifølge Sundnes har ikke de endrede forholdene i markedet skapt store utfordringer for dem.
– Vi følger vår kjøreplan og utnytter våre kapasiteter som normalt, forteller direktøren.
I fjor åpnet First Seafood en ny fabrikk på Godvik i Bergen. Foredlingsbedriften har også produksjonsanlegg på Kongsvinger. I tillegg er de deleier i et anlegg i Ålesund. Nylig sikret de seg en fabrikk i Hvide Sande i Danmark gjennom en konsernintern transaksjon.

Fordeler og ulemper
Sundnes fremhever at det er fordelaktig at store deler av virksomheten deres ligger i Norge.
– Vi har noen fordeler med å foredle i Norge, som energi, nærhet til råstoff og dyktige ansatte, som gjør at vi operer våre linjer med færre operatører enn våre utenlandske konkurrenter, sier han, men legger til:
– Aktører innad i det europeiske markedet har i en del land lavere lønn, noe gunstigere rammebetingelser, fordeler med å ikke ha toll og nærhet til markedet.
Les også: Dette er de største vekstmarkedene for norsk laks
Bunnlinjefokus
Tøff konkurranse i et marked som svinger mye gjør at det er er viktig å være tett på driften.
– Vårt fokus er de tingene vi kan påvirke selv. For oss er det de enkle tingene som påvirker vår lønnsomhet, sier han.
Sundnes utdyper:
– Effektivitet i produksjon, lave kostnader og mange nok kilo å fordele kostnadene våre på, er det som påvirker vår bunnlinje.
Viktig arbeidsgiver
I det lange løp mener han at den fremste garantisten for norsk foredlingsindustri dreier seg om vekst.
– Vekst i produksjonen av norsk atlantisk laks er en forutsetning for at alle aktørene som har etablert fabrikker, som oss, har et livsgrunnlag. Norsk foredlingsindustri leverer et betydelig antall arbeidsplasser både direkte og indirekte, påpeker Sundnes.
– Det er en historie vi sikkert burde vært flinkere til å formidle, medgir han.
First Seafood er en del av det Witzøe-kontrollerte Insula-konsernet, som nylig kjøpte merkevaren Salma.