Veien til vuggen

Nyheter
850

Det ligger flere supplybåter fortøyd langs kanalen i utløpet fra River Dee. Utenfor Aberdeen ligger en håndfull andre supplybåter for anker. Næringslivet her på den skotske østkysten er hardt prøvet, ikke ulikt Vest-Norges.

Det er skiftende skydekke. Snart ruller en snøbyge inn fra Nordsjøen.

Sometimes it snows in April
Vi setter oss inn i leiebilen, og kjører vestover. Mens andre fra oppdrettsnæringen denne uken valfarter til det årlige sjøslaget i Brüssel, har vi i år, med Paris-terroren friskt i minnet, valgt å gjøre noe annet.

Vi skal finne Marine Harvests vugge.

Vel ute av oljebyen Aberdeen går veien gjennom et slettelandskap med store saueflokker. På jordene spankulerer ravner på jakt etter mat. Solen jager bort snøbygene. Vi krysser steinbroer, passerer steingjerder og steinhus.

Tid for pit stop. Etter en real English brunch går turen videre.

Nå erstattes snøbygene av en veritabel snøstorm.

Branding
Snøen legger seg i grøftene og på markene langs veien, idet vi går inn på The Malt Whisky Trail nær Keith. Her ligger destilleriene Chivas Brothers og Glenfiddich.

Ved Elgin skuer den 24 meter høye statuen av den femte hertugen av Gordon mot trafikken som farer forbi.

Idet vi krysser den sagnomsuste lakseelven Spey, ser vi et kok av opprørt sjø. Det blåser friskt.

Snart når vi Inverness, det skotske høylandets hovedstad. Her møter vi vår guide, Marine Harvests David Corrigan. Med sin svarte Marine Harvest-pick up er han los gjennom The Highlands, langs Loch Ness, i retning Fort William, og videre mot vårt endelige stoppested, Lochailort.

Nessie
Motorveien fra Inverness passerer en sluse og går like inn i Nessies rike. Her er diverse fem stjerners Loch Ness Lodges, Loch Ness Exploration Center, Nessie Giftshop og Nessieland. Skottene kan merkevarer og branding. Og det er ikke bare landets whisky som selges for alt den er verdt – landets innsjøer kan skilte med ikke mindre enn tre sjøormer, hvorav Nessie utvilsomt er mest kjent.

Corrigan stopper bilen, og viser oss veien ned til Urquhart Castle ved bredden av Loch Ness. Gjennom hekken kan vi se slottsruinene i all sin prakt.

– Jeg har faktisk ikke oppdaget denne plassen selv før for en måned siden, sier Corrigan, og forlanger at vi tror på ham.

Kilt
En røslig skotte i kilt jobber som innkaster ved slottsruinene. Vi takker smilende nei til å betale oss inn, og fortsetter videre.

Smale veier snor seg gjennom dalføret. Lange, smale Loch Ness ligger som et øksehugg mellom fjellene i Highlands. På innsjøen trafikkerer flere båter.

Planen var å besøke Marine Harvests smoltanlegg her ved Loch Ness. Men Marine Harvest Scotland-sjef Steve Bracken har nylig informert oss, med beklagelse i stemmen, at det ikke står fisk i anlegget. Været har forsinket oss allerede, og vi har ikke tid til å gjøre annet enn å velge bort visitten.

Ugjestmildt
Spean Bridge. Snødekkede fjelltopper tårner opp, The Caingorms. Like før vi når Fort William ser vi selveste Ben Nevis, øyrikets høyste tind med sine 1.344 meter over havet.

Fra Fort William kjører vi rett vestover, i retning Mallaig. Her er det ikke lengre dyrket mark. Landskapet er ugjestmildt, med karrig jord og ville fjell. Det er ganske ubebodd.

Etter en halvtimes tid svinger vi av hovedveien, like etter gjestgiveriet Lochailort Inn.

Tre unge hjorter patruljerer elvemunningen til Ailort River. Snart ser vi herregården Inverailort House ved våtmarkene innerst i fjordarmen Loch Ailort.

Inverailort House: Her ble kommandosoldatene til SOE og SAS drillet.

– It was a commando base, forteller Corrigan.

Vugge
Den nå forlatte herregården var lenge en topp hemmelig plass. Her ble de britiske militære etterretningsorganisasjonene SOE og SAS etablert under andre verdenskrig. Like bak var treningsområdet for skarpskytterne, blant dem også norske kommandosoldater, Sniper Alley.

Nå er sporene fra krigen skjult. Noen hundre meter ute på fjorden dupper det eldste fiskeoppdrettsanlegget i Skottland. Like ved Inverailort House, ved Sniper Alley, ligger Marine Harvests to år gamle smoltanlegg, bygget på tomten til Unilevers forskningsstasjon fra 1965. Det var her det begynte.

For 51 år siden.

På denne tomten etablerte Unilever sitt lakseklekkeri Marine Harvest i 1965.