Veien til Mockba

Kommentarer
1182

Fra luften ser Moskva ut som en dartskive. Ringveiene krysser boulevardene som strekker seg nesten snorrette inn mot sentrum. Mot Den Røde Plass i borgkomplekset Kreml, Russlands bankende hjerte.

Mockba
For noen år siden var jeg i Moskva, og tok da turen ut til en av de ytre ringveiene, i utkanten av millionbyen. Jeg skulle besøke et fryseri. Det som møtte meg var et avsidesliggende murbygg, omgitt av høyt gress, som tydet av begrenset aktivitet. Like ved lå et rustent jernbanespor, som neppe hadde vært i bruk de siste ti-femten år.

Inne i bygget var det minus 30 grader. Dypfrys. Malingen flasset av veggene. Opp til taket lå det stablet hel laks. I striesekker. Coho, sockeye – stillehavslaks. Hinsides alle hygienekrav til de strenge veterinærmyndighetene i landet, Rosselkhoznadzor. Sushi-kvalitet? Ikke akkurat det.

Stormakt
Russland er en stormakt på laks. Fortrinnsvis villaks, hentet fra de rike fiskefeltene ved Sakhalin, Okhotskhavet, Kamchatka og Beringhavet. Stillehavslaks på flere hundretusen tonn. Dypfryst og sendt med tog langs den transsibirsike jernbane – til storbyene vest for Ural.

Når Russland nå har stengt sine grenser for laks fra de aller fleste lakseproduserende produsentland, minus Færøyene, Island og Chile, må de i første rekke stole på egne resurser. Først om seks til åtte uke kommer de første fryseskipene med sine containere fra Chile. Da skriver vi oktober. Ferskvarediskene er tømt for lenge siden. Atlantisk laks er strøket av restaurantmenyene.

Frossenfisk
Når frossenlaksen fra Chile er tint opp, fileter og loins kuttet opp og levert de mange sushi-restaurantene og hypermarkedene i Moskva og St. Petersburg, et stykke ut på høsten, ja, da kan en vurdere hvem som taper på Russlands importforbud.

Samtidig fyrer de store europeiske røykeriene opp ovnene sine i forkant av julesalget. Kina øker direkteimporten og transatlantiske fly fylles opp av europeiskprodusert laks for å dekke opp amerikansk etterspørsel preget av dempet chilensk tilførsel. Da er det neppe leverandørleddet som har trukket det korteste strået.