Veien mot en mer bærekraftig havbruksnæring

Meninger
0

I mars 2023 startet samarbeidet mellom Alltech Aqua Norway og daværende Aker Biomarine (nå Aker Qrill Company), hvor målet var å øke bevisstheten i næringen om allerede tilgjengelige bærekraftige fôrråvarer og diskutere hvordan disse råvarene kan gi best verdi. Responsen har vært utelukkende positiv, sier fiskehelsebiolog og Business Development Director i Aker Qrill Company, Maja Bævre-Jensen.

Norge har en ambisjon om å produsere fem millioner tonn laks og ørret innen 2050, noe som innebærer seks millioner tonn fôr. Denne veksten krever mer fôr – og nye fôrkilder. Bare 0,4 prosent av ingrediensene som brukes i fiskefôr i dag er såkalte nye ingredienser. Svært få av disse er testet i industriell skala.

I dag står fôret for det største klimaavtrykket til havbruksnæringen. I Hurdalsplattformen har dagens regjering nedfelt en tydelig ambisjon på fôr med mål om at alt fôr til havbruksnæringen skal være fra bærekraftige kilder innen 2030. Dette i tillegg til at fôret må oppfylle en rekke kriterier som for eksempel at det skal være næringsrikt, sunt, ha en akseptabel pris og skal kunne produseres i stor skala, blant annet.

Vi tenker at for å nå målene må vi bruke de råvarene vi allerede har på en smart måte. Vi må samarbeide og finne måter å skape innovasjon i lynfart. Det vi valgte å kunne gjøre var å samle troppene, pakke kofferten og reise land og strand rundt.

Representanter fra Aker Qrill Company og Alltech som deltar på seminarene

Bærekraft
Fra mars 2023 til oktober 2024 dro et dedikert team av eksperter fra Aker Qrill Company og Alltech Aqua Norway til 16 ulike destinasjoner langs Norges lange og vakre kyst. Ikke for å selge et produkt, men for å delta i en pågående og viktig samtale om bærekraft – og hvordan fôr kan spille en nøkkelrolle for å gjøre denne næringen mer bærekraftig.

For å styrke budskapet har vi også hatt med oss andre samarbeidspartnere, deriblant Corbion Algae Ingredient, Zooca – The Calanus Company, Agronutris og Nutrishell.

– Det er mange som blir overrasket over at vi som råvareleverandører reiser sammen på tur, fordi vi blir sett på som konkurrenter, men vi er alle en del av løsningen dersom målene regjeringen har satt skal nåes, sier Project Manager i Alltech, Maren Skare Rullestad.

– Reisen vår brakte oss til nøye utvalgte steder, hver valgt for sin betydning for havbruksnæringen. Disse seminarene var ikke bare møter, de var levende samlinger, der ideer fløt og nye perspektiver ble oppnådd, sier Bævre-Jensen. Vi har delt og lært mye kunnskap, og viktigst av alt – vi har knyttet kontakt med menneskene som er hjertet av næringen, sier hun.

I løpet av turnèen på to år møtte vi nærmere 50 selskaper og over 200 enkeltpersoner innen havbruksnæringen.

– Seminarene våre har handlet om mer enn å bare introdusere krill, gjær, organiske mineraler, alger, calanus og krabbemel. De har innledet til samtaler om bærekraft og fremtiden for havbruksnæringen, sier Rullestad. Oppdretternes engasjement for lokalsamfunnet og miljøet er tydelig og dypt inspirerende, sier hun.

Oversikt over møter

– Etter besøkene har vi også fått høre at flere av dem har kontaktet fôrselskapene sine for å diskutere fôrråvarer. Dette er et godt tegn på den økende bevisstheten om fôrets bærekraft og næringsverdi, både med tanke på lønnsomhet, fiskehelse- og velferd, samt miljøhensyn, sier Bævre-jensen.

Veien videre
Reisen deres slutter ikke her.

I fiskehelserapporten 2023 ble det skrevet at innen temaet fiskeernæring indikerer ny forskning at norsk standardfôr ikke alltid inneholder tilstrekkelig av viktige næringsstoffer for å dekke fiskens behov i en tidvis svært krevende hverdag.

Alle vet at mat er viktig for å holde seg sunn. Det gjelder også for fisken. I en tid hvor det delvis er, og kan bli, manko på nok fôr er kunnskap nøkkelen til å lykkes. Kunnskap om hva laksen trenger og til hvilken tid og under hvilke forhold.

Vet vi nok om hva som er sunn mat for laksen?

Fiskehelse er et tema Alltech og Aker Qrill Company ønsker å belyse når vi nå forlenger samarbeidet og tar fatt på en ny turné langs kysten av Norge. Vi vil invitere eksperter innen fiskeernæring med oss på tur. Og vi, ja vi ønsker å belyse om vi kan optimalisere bruken av eksisterende næringsstoffer for å sikre god fiskehelse.

– Vi ser på samarbeidet vårt som utelukkende positivt for næringen og ønsker å nå ut til enda flere samtidig som vi også vil utforske nye måter å jobbe på, sier Rullestad.

Håper vi ses!