Stortinget vedtok arealavgift for lakseoppdrettere

Nyheter
2471

Torsdag kveld ble det klart at lakseoppdretterne blir pålagt en produksjonsavgift på laks som går ubearbeidet ut av landet.

Det skriver Fiskeribladet.

SV fremmet forslaget for noen uker siden, og fikk sent torsdag kveld støtte fra Ap, Sp, Venstre og KrF i Stortinget. Dermed ble avgiften, som ifølge SV vil kunne gi kommunene rundt 400 millioner kroner mer i inntekt hvert år, vedtatt.

Flertallet ber nå om at regjeringen allerede i førstkommende statsbudsjett gir en utredning for hvordan avgiften skal fungere. Det betyr at det blir innført en avgift per kilo eksportert ubearbeidet fisk fra neste sommer.

Pengene fra avgiften skal inn i havbruksfondet, som i sin tur fordeler midler med 70 prosent til kommune, 20 prosent til fylkene og ti prosent til staten. Det ble pekt mot at 25 øre per kilo kan være en fornuftig pris, skriver Fiskeribladet.

Ingrid Heggø (Ap) sier til Fiskeribladet at hun håper avgiften skal gi kommunene flere argument for å legge til rette for oppdrett og føre til flere arbeidsplasser.

– At bearbeidet fisk samtidig slipper skatten ser vi kun på som en positiv side av vedtaket. Jeg tror ikke dette vil føre til noen umiddelbar vekst i antall arbeidsplasser innen bearbeiding, men vi kan kanskje håpe det på sikt vil skje, sier hun.