Vedder på fall: Dette er lakseaksjene med størst short-posisjoner

Nyheter
0

Nå kan shorterne cashe inn.

Mandag deiset Oslo Børs ned 2,4 prosent. Det tyngste fallet så langt i et år preget av gjeninnhenting av koronatrøbbel og børsoppgang. En korreksjon var imidlertid ikke helt uventet, mange tror kursene vil falle ytterligere, og en god del investorer har posisjonert seg for akkurat dette.

Innen laksesektoren er det, ifølge Finanstilsynet, registrert short-posisjoner i fire børsnoterte selskaper. Det er i Grieg Seafood, Bakkafrost, Atlantic Sapphire og Mowi.

Satser på nedgang
Short-salg er en strategi hvor en investor inntar en posisjon i et aktivum, som en aksje, med hensikt å profittere på prisnedgang. En vellykket slik strategi innebærer at en låner aktivumet og selger unna umiddelbart til gjeldende pris, for deretter å kjøpe det tilbake senere til lavere pris, forutsatt at prisen har falt.

Dersom en måler short-posisjonene i prosent mot samlet børsverdi, er det Grieg Seafood som har den største andel short-salg. Her er 1,11 prosent av selskapets aksjer solgt short.

Sagt på en annen måte; det er denne aksjen flest investorer relativt til børsverdi vedder vil falle i kurs.

I Grieg er short-posisjonene fordelt mellom Arrowstreet Capital og Citadel Advisors.

Sum short # Sum short %
Grieg Seafood 1268026 1,11 %
Bakkafrost 656222 1,10 %
Atlantic Sapphire 838027 0,92 %
Mowi 3604928 0,69 %

Laveste på tre år
Ser en på mandagens kursfall isolert sett, var det de som «shortet» Atlantic Sapphire som fikk best betalt. Den eneste short-posisjonen som er registrert her er kontrollert av JP Morgan Asset Management.

Les også: JP Morgan vedder 55,5 millioner kroner på kursfall i Atlantic Sapphire

Den landbaserte oppdretteren falt med 2,8 prosent i verdi, til 69,50 kroner. Det er det laveste kursnivå i Atlantic Sapphire siden desember 2018.

Grieg Seafood fulgte deretter (-2,7 prosent), foran Bakkafrost (-2,3 prosent) og Mowi, som med sitt kursfall på moderate 1,5 prosent gjorde det betydelig bedre enn totalindeksen (-2,4 prosent).

Fallet fortsetter
Det er lite som tyder på at den brede markedsturbulensen er over.

Mandag kveld faller alle børsindeksene i New York, anført av den industritunge Dow Jones-indeksen (-2,5 prosent). Samtidig stuper oljeprisen (-6,2 prosent) samtidig som dollaren styrker seg (til 8,95 mot norske kroner).

Leder for allokering og Globale Renter i Storebrand, Olav Chen, tror ikke dette er starten på et større kursfall på børsene.

– Det globale aksjemarkedet var i praksis på all time high-nivåer før det begynte å falle, samtidig som det har vært få skyer i horisonten. Da skal det lite til før ting snur litt. Aksjemarkedene er fremdeles på veldig høye nivåer, påpeker Chen.

– Vi er tilbake på nivåene fra forrige uke. Det er ikke noe krise, sier Chen til E24.