– Vårt sluttprodukt ender ikke på brønnbåten ved tømmerkaien. Det ender på slaktebenken i Florø

Nyheter
0

Tett og nært samarbeid med matfiskprodusenter får mye av æren for Sande Settefisk sitt store løft.

Sande Settefisk tror at suksessoppskriften for små oppdrettere og settefiskprodusenter dreier seg om ha fokus på hele verdikjeden. Et nært og involverende samarbeid mellom sjø og land sikrer at helheten i prosessen med å produsere mat blir ivaretatt.

Styreleder i Sande Settefisk er Svein Klævold. Han er også daglig leder i Nordfjord Laks. Klævold forteller at det har utviklet seg noe spesielt mellom Sande Settefisk og Nordfjord Laks.

– Jeg jobbet i oppdrett i femten år før jeg kom inn hit. Den dialogen jeg ofte opplevde med smoltleverandørene våre var helt annerledes enn den Nordfjord Laks har hatt sammen med Sande Settefisk og Hyen Fisk. Det har vært kontinuerlig fokus på smolt og smoltkvalitet, i mye større grad enn hva jeg har vært vant med tidligere, sier Klævold.

Les også: Slik kunne Sande Settefisk øke produksjonen – uten å øke vanninntaket

Fisk først
Daglig leder Thomas Wilke er enig med sin styreleder i at fortrolig og ærlig dialog med Nordfjord Laks har vært viktig for «nye» Sande Settefisk.

– Jeg skal gi kred til Nordfjord Laks. For den suksessen vi har hatt på Sande ville ikke vært den samme uten samarbeidet med dem. Den feedbacken og de utfordringene vi fikk fra Nordfjord Laks gjorde oss bedre, sier han.

Amerikaneren tror at dette også har skapt økt forståelse for dem på sjøen om totaliteten i biologien.

– Her må vi alltid ha fisken i fokus. Vårt sluttprodukt ender ikke på brønnbåten ved tømmerkaien. Det ender på slaktebenken i Florø, legger Wilke til.

Sande Settefisk sitt anlegg ved Gloppefjorden. Foto: Kjartan Aa Berge

Lærdommer fra Canada
Thomas Wilke fremhever at tankesettet fikk særlig fotfeste i årene 2011 og 2012. Da spilte tidligere daglig leder hos Nordfjord Laks, Leiv Slagstad en viktig rolle.

– Jeg og Leiv begynte i 2011 med å se på litt ulike kombinasjoner med fisk og hvordan vi kunne få mer ut av Nordfjord Laks. En av de nøklene Leiv hadde var at han hadde biologien i fokus hele tiden. Fisken sitt beste. Og da kom spørsmålene om kvalitet, størrelse og slakteresultat opp hele tiden, forteller han.

Dette passet som hånd i hanske for Wilke og Sande Settefisk.

– Vi hadde også det fokuset. Om smoltkvalitet og størrelse. I tillegg lekte vi litt med alderen og genetikken på fisken, sier han til iLaks.

Wilke tror at den erfaringen som Slagstad bragte med seg fra Canada har vært viktig. Slagstad, som kommer fra nordsiden av Gloppefjorden, drev med oppdrett ved Vancouver Island i femten år før han begynte å jobbe i Hyen Laks, forgjengeren til Nordfjord Laks.

– Der styrte han alt fra rogn, egentlig fra stamfisken, og til markedet. Han så den sammenhengen, at dersom du klarte å dra kvaliteten hele veien, da blir det en gullgruve til slutt, sier Thomas Wilke.

75 grams ørretsmsolt fra første utsett svømmer i karene til Sande Settefisk sitt nye postsmoltanlegg. Foto: Kjartan Aa Berge

Helhetstenkning
Klævold og Wilke tror at det nære samarbeidet mellom Nordfjord Laks og Sande Settefisk har skapt et helhetlig mindset for dem. Settefiskprodusenten følger fisken hele veien til markedet.

– Det som er forskjell fra mange andre plasser er at de som jobber med settefisk er interessert i det som skjer i andre enden. Altså slakteresultatet på fisken, sier Klævold.

Styrelederen legger ikke skjul på at de ansatte i organisasjonene drives av en nysgjerrighet og drive etter å gjøre ting stadig bedre.

– Det har jo vært en interesse i begge organisasjonene om å nå de samme målene. Hvor raskt blir den slaktet, hvor stor er den, hvilken kvalitet har den, hvilken fôrfaktor har den? Vi er interessert i andre enden. Det er resultatet i andre enden som gjør at vi sover godt om natten, forteller han.

Nordfjord Laks sitt anlegg ved Kleppeneset i Hyefjorden. Lokaliteten ved Lindeneset kan skimtes i det fjerne. Foto: Kjartan Aa Berge

Smånerder
Kjernen i samarbeidet er løpende kommunikasjon og justeringer.

– Vi har diskusjoner ned på mikronivå. Og vi driver og justerer småting og holder på med finjusteringer, som de store aldri klarer, fortsetter Svein Klævold.

Det avgjørende i kommunikasjonen er naturligvis innholdet i den. Den feedbacken man får.

– Kan vi justere utsettet to uker? Kan vi justere mengde? Kan vi justere størrelse? Hvordan er det med genetikken? Det er der vi kan forbedre oss med å gjøre små justeringer, sier Thomas Wilke.

– Er det litt nerding satt i system?

– Ja, vi er litt sånne smånerder, ja, ler Klævold. Jeg elsker at folk er interessert, legger han til.

At samarbeidet har vært godt, er Nordfjord Laks sin inntreden på eiersiden i Sande Settefisk et bevis på. De eier nå en tredjedel av aksjene i Sande Settefisk. Hyen Fisk Holding og Svanøy Havbruk har fordelt de øvrige aksjene mellom seg.

Velsignede naboer
På Sørstranda ligger gårdsbrukene tett langs Gloppefjorden. Her er det mange bønder og mye jordbruksland.

– Vi har vært veldig heldige og har greie naboer, som ville være med på veksten og på eventyret. Det er vi velsignet med, skryter Wilke.

– Hele bygda ønsker aktivitet og utvikling. Dette er nok den største industriutvidelsen på Sandane på veldig mange år. Du må tilbake til Tine Meierier (på Byrkjelo), faktisk, legger Klævold til.

Samlet sett sysselsetter Nordfjord Laks, Hyen Fisk og Sande Settefisk 40 ansatte i Gloppen. Sande Settefisk har elleve av dem. De er stolte av det bedriftene har fått til og ser fremover.

– Vi vil være lokale og vil være i Gloppen, slår Svein Klævold fast.

Tett på gode naboer: Sande Settefisk sitt nye postsmoltanlegg. Foto: Kjartan Aa Berge