Varslet EU etter Lerøy-feil: – Har eksportert økologisk fisk fôret med ikke-økologisk fôr

Nyheter
0

Mattilsynet varslet EU etter at Lerøy eksporterte «økologisk» laks, som ikke oppfylte økologikravene, til fem land.

– Norge har eksportert økologisk fisk som er fôret med ikke-økologisk fôr, skriver Line Ruden, seksjonssjef for planter og innsatsvarer i Mattilsynet, i et brev til Nærings- og fiskeridepartementet 12. oktober.

Det skal dreie seg om drøyt 100 tonn fisk, som i hovedsak er distribuert til fem land i EU: Nederland, Tyskland, Danmark, Frankrike og Polen.

Lerøy har produsert laksen, som hadde fått ikke-økologisk fôr de siste seks dagene før slakt. Fisken er fra lokalitet Djupestallen i Bjørnafjorden kommune, og ble slaktet i slutten av juli.

– Vi er pålagt å varsle om slike feil. Siden den har gått til fem land valgte vi å sende ut en «alert-melding», sier Ruden til iLaks.

Alvorlig – men ikke alvorlig
Ruden har merket brevet med høy viktighet, og i varselet fra Mattilsynet til Europakommisjonen står det at hendelsen vurderes som et alvorlig mislighold.

– Hvorfor vurderer Mattilsynet saken som alvorlig?

– Det gjelder fisken i én merd, der alt annet har vært i orden frem til de siste seks dagene før slakt. Da fikk den konvensjonelt fôr ved en feiltakelse, sier Line Ruden. Foto: Mattilsynet

– Dette er ikke av de mest alvorlige feilene, svarer Ruden.

Hun forklarer at det alvorlige med saken er at regelverket ikke er fulgt.

– Økologiregelverket er som det er, med strenge krav til hva som må til for at det oppfylles.

Økologiregelverket regulerer vilkår for at landbruks- og akvakulturprodukter, næringsmidler og fôr kan merkes som økologiske. Regelverket omfatter krav som ivaretar hensynet til forbrukertillit, fiskehelse, fiskevelferd, og miljø.

Nedklasserte laksen
– Vi er mye mer bekymret ved tilfeller som handler om mattrygghet. Det er ikke snakk om helsefare, men at det ikke oppfyller kravene i økologiregelverket, understreker Ruden.

– Det som er viktig er at det ikke selges som økologisk fisk. For å unngå dette valgte virksomheten å nedklassere fisken etter at det ble oppdaget, sier hun.

Ifølge Ruden hadde Lerøy planlagt å gå fra å produsere økologisk til konvensjonell laks, noe som trolig kan være årsaken til hendelsen.

– Dette var siste batch før vi skulle avslutte vår produksjon av økologisk laks på lokaliteten, sier Ivar Wulff, som er COO i Lerøy.

– Fisken ble levert fersk og våre kunder som hadde mottatt fisken er varslet, sier Ivar Wulff, COO/konserndirektør for salg og distribusjon i Lerøy. Foto: Lerøy

Han bekrefter at fisken ved en feil fikk vanlig, ikke-økologisk laksefôr de siste seks dagene av sin levetid. Fisken ble produsert i henhold til økologisk standard og fôret med økologisk fôr fra starten av livssyklusen og i om lag to år, sier Wulff.

– Vi må samtidig poengtere at selv om dette selvsagt er brudd på økologisk standard og noe som overhodet ikke skal skje, utgjorde hendelsen ingen helsemessig fare for hverken den berørte fisken eller konsumenter, legger han til.

Hendelsen ble avviksbehandlet internt, og Lerøy har i dag ingen produksjon av økologisk laks på lokaliteten.

Vil kontrollere slakterier
Austevoll Laksepakkeri sto for slakt og pakking av produktet. I varselet til EU skriver Mattilsynet at et kontrollorgan vil vurdere rutinene hos alle aktører som driver med slakt og prosessering, for å unngå lignende hendelser i fremtiden.

– Hvorfor skal kontrollorganet se på rutinene hos slakterier, når feilen har skjedd ved fôring?

– Feilen skjedde i merden. Men når den først har skjedd, er det om å gjøre å oppdage det så tidlig som mulig i verdikjeden, sier Ruden.

Austevoll Laksepakkeri på Storebø. Arkivfoto: Aslak Berge

Hun forklarer at det stod i fiskens CV (dokumentasjonen som følger med produktet) at den hadde fått konvensjonelt fôr. En mottakervirksomhet i Polen oppdaget feilen ved å gjennomgå CV-en.

– Siden dokumentasjonen var riktig, kunne det ha blitt oppdaget på et tidligere tidspunkt. Slakteriet har mulighet til å se dette når de mottar fisken. Det er disse rutinene som skal vurderes, siden det ikke ble fanget opp denne gangen, sier Ruden.

Siden oppdretteren ikke lenger produserer økologisk laks, mener Mattilsynet at det ikke er behov for å innføre korrigerende tiltak for økologisk produksjon.

I tillegg til at Mattilsynet har varslet EU-landene, opplyser Lerøy å ha varslet sine kunder – slik at disse har mulighet til å følge opp dersom det er varer igjen i markedet.

Lerøy sin lokalitet Djupestallen ligger i Bjørnafjorden, sør for Bergen. Foto: Google maps