Varmt vann gir enorme tap

Nyheter
646

Det går fram av meldinger fra oppdretterne til Mattilsynet og brev tilsynet har skrevet til oppdrettere.

200 tonn
-Kombinasjonen av høge vanntemperaturer og bruken av lakselusmider har gitt tap på opptil 150-200 tonn på enkeltavlusninger på Sunnmøre de siste ukene, sier senioringeniør Lars Omenås ved Mattilsynets Distriktskontor for Sunnmøre til iLaks.

I mai meldte Lerøy at de hadde tapt 150-200 tonn laks ved en avlusing av en merd ved Rongøy i Hordaland. I en nabomerd gikk det i juni tapt 7.000 fisk.

Marine Harvest meldte om stor dødelighet i forbindelse med avlusing av lokaliteten Sagelva på Sunnmøre. Etter at seks av åtte merder var avluset, stanset selskapet. Dødeligheten var for stor. I dette tilfellet ble det meldt om sjøtemperaturer på 16-17 grader.  I en rapport fra selskapet heter det:

-Ved simultan kombinasjons behandling , alphamax og salmosan, så fikk vi forhøya dødligheit. Totalt så døde der  63 700 stk , 189 000 kg. Dette er fordelt på 5 merder på lokaliteten.

Flere steder sørpå er det store problemer med å drive effektiv avlusning på grunn av de høge sjøtemperaturene. Sunnmøre er ett eksempel:

-Flere behandlinger sin er gjort de siste ukene på Sunnmøre har vist seg å ha ført til store fiskevelferdsmessige lidelsen med massedød som resultat, skriver Mattilsynet i et brev til Marine Harvest.

Et oppdrettsselskap som taper 200 tonn rundfisk, taper potensielt 6-7 millioner kroner når vi justerer for fiskesloget.

Døden
I bransjen er det vel kjent at avlusingsstoffet hydrogenperoksid (H2O2) er ugunstig å bruke når det er for varmt i vannet.

Grensen går rundt 13 grader. Er det varmere kan hydrogenperoksid bli giftig (toksisk). I sommer og høst har sjøvannstemperaturen vært betydelig høgere. Mattilsynet sier at 13-gradersgrensen ikke er absolutt, men denne temperaturen blir brukt som en retningslinje hos Mattilsynet.

Pest eller kolera?
Problemene gir oppdretterne valget mellom «pest» og «kolera».
Sjøvannstemperaturene må ned for at oppdretterne kan bruke hydrogenperoksid uten å stå i fare for å tape penger, som følge av at fisken dør. På den annen side truer Mattilsynet med å fatte vedtak om tvangsslakting som følge av at lusetallene blir for høge. Hydrogenperoksid kan blant annet brukes når lusa er resistent mot andre avlusningsstoffer.

I alle regioner fra og med Sør-Trøndelag og sørover er temperaturene over 13 grader. I Hordaland var gjennomsnittstemperaturen i uke 34 hele 17,1 grader, 1,6 grader over gjennomsnittet for samme tid i fjor. Finnmark har til sammenligning 0,6 grader lavere sjøtemperatur i år enn i fjor. I uke 34 ble temperaturen målt til 10,1 grader, drøyt 40 prosent lavere enn Hordaland, viser tall fra lusedata.no.

Nord-Trøndelag har for tiden de største luseproblemene med 0,52 voksne holus per fisk.