Varmen slår inn på produksjonen

Nyheter
622

Det er den varmeste juli måned på 100 år. Yr.no melder om lokal stor brannfare i Trøndelag og Vestlandet – inntil det kommer «nedbør av betydning». Svært varme somre kan være utfordrende for laksen, som  slutter å ta til seg næring ved sjøtemperaturer over 20 grader.

Ved tysneselskapet Alsaker Fjordbruk, som har produksjon i Hordaland og Rogaland, merkes varmen godt.

– Vi fôrer ennå, sier administrerende direktør Gerhard Alsaker til iLaks. – Men det som er en realitet er at fôrfaktoren øker, spesielt på storfisk, 13-generasjon, både vår og høst. Fôrfaktoren blir veldig høy når det er høy temperatur, sier han.

– Du svir av en del fôr når det er så varmt. I 2003 var sist vi hadde voldsom varme. Da varte det til ut september. Da sluttet fisken å spise, men det tror vi ikke på.

– Er teknologien mer avansert idag enn i 2003?

– Ikke teknologien, det er marginalt. Men i prinsippet blir nøtene større og dypere. Men da var det så varmt så langt ned i vannsøylen. I år har det vært vært kaldt i sjøen. Nå er vannsøylen oppvarmet, men for to-tre uker siden var det ikke så varmt på 10-15 meters dyp.

– Hvor varmt er det i anleggene deres nå?

– Det er varierende lokalitet, vi har lokaliteter fra den ytterste nøgne ø til inn i fjordene. Det er over 20 grader på det varmeste i øvre sjikt. Men vi er komfortable. Lusen dør også da, legger han til.

– Er det lite lus nå?

– Det er jo inn i helvete lite lus. I Rogaland tror jeg vi hadde et snitt på 0,05 lus (per fisk) veid snitt hittil i år, sier han. Det er nivå som kan ligne mørkegrønne konsesjoner.

Alsaker er lunken til å søke ny MTB-vekst med de kravene som det stilles.

– Nå er det ikke fastlagt, men det ser ikke interessant ut, for å si det slik. Å avluse på disse nivåene er tullete. Helt tullete.

– Du slår inn på avlusning på 0,5, det følger av reglene. Det er toppen. Snittet er kolossalt mye lavere, påpeker han.