– Vandrende klimabomber

Nyheter
730

Som medeier i Grieg-gruppen, som kontrollerer Grieg Seafood, er Elisabeth Grieg en engasjert næringslivsleder. Hun har vist seg svært engasjert i klimakampen blant annet som medlem i rådgivningsstyret i Sahara Forest Project.

I en artikkel i Sysla.no kommenterer hun utfordringer og muligheter for oppdrettsnæringen.

«Bærekraftig vekst i oppdrettsnæringen har betydning langt ut over det enkelte selskap, eller vår nasjonale verdiskaping for den sakens skyld. Vi må ikke glemme den grunnleggende utfordringen: Verden trenger mer mat.

Det er fortsatt en milliard underernærte og sultende mennesker på kloden. Etterhvert som vi klatrer fra 7 til 9 milliarder verdensborgere, blir det flere munner å mette.

Det er et stort og sterkt voksende behov for sunne og næringsrike proteiner. Da er det ikke mange kilder som slår den norske oppdrettsfisken.

Jo da, vi kan alle være enige om vill-fiskens fortreffeligheter. Men det er også en ressurs som skal høstes på en bærekraftig måte. Det har vi ikke alltid gjort, og konsekvensene har vært dramatiske.

Uansett hvordan vi ser det, er det en klar grense for hva mennesket kan høste på det åpne havet. Og det globale behovet for mat går langt ut over disse grensene. Kjøtt spiser allerede mange av oss alt for mye av. Produksjonen er arealkrevende og i seg selv et miljøproblem. Særlige storfeet er i tillegg vandrende klimabomber med et CO2-utslipp langt over det behagelige», skriver Grieg.

Les hele kronikken på Sysla.no