Valutadrevet prisøkning for laks

Nyheter
1985

Det er makroøkonomiske nyheter som gir de sterkeste impulsene i et ellers avventende marked.

– Nå gikk valutaen til himmels, sier en innkjøper ved et stort internasjonalt foredlingsselskap til iLaks.

Det er forholdet mellom de to nøkkelvalutaene euro og norske kroner han viser til. I skrivende stund er forholdstallet 9,82, etter at Statistisk Sentralbyrå slapp ferske tall for verdiskapning og prisvekst. Den norske kjerneinflasjonen endte på 1,1 prosent, vesentlig lavere enn forhåndstipsene på 1,5 prosent, melder E24.

Svekket krone
En svekket krone bidrar til å løfte lakseprisen i et avventende og heller impulsløst marked.

– Det tenderer jo opp, men spørsmålet er om det like mye opp fra norsk side som det er der ute. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Seks forskjellige industrikilder, fra hele verdikjeden for laks, viser til følgende prisintervaller for laks som skal leveres den kommende uke:

  • 3-4 kilo 48-50 kroner
  • 4-5 kilo 51-54 kroner
  • 5-6 kilo 53-55 kroner
  • 6+ kilo 55-58 kroner

Det er, også denne fredagen, et avventende marked som møter aktørene.

Reduserer
– Det har ikke satt seg helt. Stabilt, kanskje litt opp. Det er en del som reduserer neste uke. Vi kjøper mindre, sier en røykeriinnkjøper.

Dette synet støttes av en av landets største eksportører.

– 6+ er vanskelig. Kina reduserer kraftig, bemerker han.

Bevegelse
– Det spriker en hel del. Mange har solgt fisk nå på sluttuke på lave priser. Så er det en del som prøver å presse opp prisene for neste uke. Og det kommer den til å gjøre, men det er ikke grunnlag for store ting. Du har fått en del bevegelse på valuta, kommenterer en annen eksportør.

– Nå har jeg faktisk ikke fisk å selge idag, sier en salgssjef ved et oppdrettselskap. – Men jeg har snakket med en del, og prisnivået du viser til høres greit ut. Det er en oppgang på spesielt 3-6. Jeg skulle hatt litt av sorten.