Valka vil bidra til mer bearbeiding av laksefilet i Norge

Nyheter
0

– Første levering i år.

Islendingene i Valka skulle egentlig lansert sin vannjet-kutter «Valka Cutter» på sjømatmesse i Brussel tidligere i år, men pandemien gjorde Aqua Nor til første arena for et større marked av kunder i lakseindustrien. De er godt inne i hvitfisknæringa med sin løsning for å kutte pinnebein fra pri-rigor filet, men norske lakseforedlere har så langt vært skeptiske.

– Vi har vært, og er i dialog med flere aktører. Mitt inntrykk er at folk er litt vel skeptisk, noe jeg tror skyldes det er vanen fra post-rigor filet. De svarer ofte at de vil avvente kundenes interesse før de vurderer løsningen. Det sier daglig leder for Valka i Norge, Kristján Kristjánsson, til iLaks.

Kristján Kristjánsson er daglig leder i norske Valka. (Foto: Steve Hernes)

I følge Kristjánsson blir hver enkelt filet analysert via avansert røntgen i 3D, for å få den optimale kutten av pinnebein på laksen. I dag er det kun to foredlingsanlegg som har tatt løsningen i bruk for laksefilet, belgiske produsenten Gadus og et selskap i Skottland.

Pappaperm i garasjen
Valka ble til i en garasje på Island, av tidligere Marel ansatt, mens han var i pappapermisjon. Fra tida i garasjen har selskapet vokst til over 100 ansatte på Island, og i Norge er det i dag fem ansatte, med Kristjánsson i spissen.

– Vi erfarer at det blir kun 3,5 prosent ekstra svinn på denne måten. Et så lavt svinn vinner en tilbake, og vel så med bedre holdbarhet og produkter. Fremfor å modne fileten i to tre døgn, for pinnebein plukkes manuelt, vil en hva å bruke kutteren direkte på pri-rigor fileten, oppnå bedre holdbarhet og produkter, sier Kristján Kristjánsson.

Valka Salmon Cutter. (Foto: Valka)

Prisen for vannjettkutteren vil være mellom åtte og 14 millioner kroner. Kristjánsson peker på Salma fra Bremnes, og Frøya fra SalMar, når det gjelder «high-end produkter».

– Det er viktig å få en større del av produksjonen og bearbeidingen her hjemme, det vil denne løsningen føre til, sier han.

Sidelengs inn i næringa
Selskapet som i hovedsak jobber med utstyr for hvitfisknæringa, kom til Norge nærmest litt sidelengs inn i laksenæringa. Valka var leverandør til Grieg Seafood sitt slakteri i Alta. Der befant Kristján Kristjánsson seg som fabrikksjef i 2013. To år senere ble den første leveringen fra Valka i Norge gjort i Båtsfjord.

Den siste store leveransen av utstyr og programvare var som hovedleverandør til SalMars slakteri, InnovaNOR på Senja. Det bidra godt til det første året med høy omsetning, nærmere bestemt 83 millioner kroner, mot bare 11 millioner året før.

– Vi leverte ikke vannkutter da, men vi er sikre på at vi skal levere de to første løsningene til norske laksefordelere før jul. Nå satser vi på laks her i Norge. Dette bør også bli måten å gjøre det på i framtida her. I hvert fall på en del av pri-rigor produksjonen, sier Kristjánsson.

Markedssjef Agust Sigurdarson og daglig leder Kristján Kristjánsson, Valka. (Foto: Steve Hernes)