Det islandske teknologiselskapet Valka lanserte tirsdag en ny versjon av Valka Cutter på Seafood Processing Global i Brussel. Maskinen er spesifikt designet for å skjære bort tykkfiskbein fra pre-rigor laks, samt å porsjonere fileten.
Valka Cutter bruker et system med dobbelt røntgenkamera for 3D-skanning av tykkfiskbein, som lager et bilde med den nøyaktige vinkelen for beskjæring. Videre er maskinen utstyrt med to tiltbare skjæreroboter som er i stand til nøyaktig å følge skråningen på hver side av beinene.
Fram til nå har produsenter måttet vente på at fisken passerer pre-rigor-stadiet og fjerne bein fra filetene post-rigor. Med denne nye teknologien kan tykkfiskbeinet fjernes rett etter filetering, noe som forlenger levetiden på produktene. I tillegg kan produsenter nå, med fleksibiliteten til vannstrålesnitteren, produsere nye porsjonstyper.
– Vi er svært stolte over å presentere vår banebrytende Valka Cutter på Seafood Processing Global. Vi er begeistret over å begynne å samarbeide med lakseindustrien for å strømlinjeforme produksjonen deres for både å utnytte fisken best mulig og maksimere verdien av den, sier administrerende direktør i Valka, Helgi Hjálmarsson.