Uvær i fjellet holder lakseprisen oppe

Nyheter
973

Dårlig vær, særlig ved fjelloverganger i Nord-Norge, gir forsinkelser og tilbudsknapphet.

I følge Statens Vegvesen er landets største oppdrettsfylke, Nordland, hardt rammet. Her er E6 over Saltfjellet, Ev 10 Bjørnefjell og Ev 12 Umbukta stengt på grunn av uvær, samtidig som flere ferjesamband er innstilt. I Sør-Norge er Rv 7 Hardangervidda stengt.

Uværet preger logistikken – og prisdannelsen – for laks idag. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Det må vi si. Mye kanselleringer og bilvelt. Det har vært trøbbel – og er trøbbel. Alt er forsinket og står, sier en eksportør til iLaks.

– Vi trodde prisene skulle gå ned, men det skjedde ikke. Vi har stort sett samme pris som sist fredag.

Sikret
– Markedet er ikke helt der, men vi må betale det. Vi er ikke sikker på om vi får det igjen. Markedet er skeptisk, for euroen, valutaen, har gått ned. Den er 9,75, og var høyere for en uke siden. Mange har sikret valutaen inn i uken.

iLaks’ industrikilder skisserer følgende prisleie, til oppdretter, for de mest omsatte størrelsene av laks neste uke:

  • 3-4 kilo 58-60 kroner
  • 4-5 kilo 60-61 kroner
  • 5-6 kilo 61-63 kroner
  • 6+ kilo 60-65 kroner, alt etter marked (stor prisforskjell mellom Kina og Europa).

– Det jeg har hørt er stabilitet. Det har vært en del kanselleringer på sluttuke, men jeg vet ikke om det vil ha noen effekt, sier en trader.

Kutter slakt
– Det er dårlig vær, og mindre fisk tilgjengelig. Mange brønnbåter kommer ikke ut, sier en selger i et oppdrettselskap. – Jeg tror det blir mindre og mindre fisk fremover, legger han til.

Samtidig beskrives sluttmarkedet som avmålt og dempet i sin kjøpsiver.

– Prisene må komme betydelig ned om de skal matche prisene ute, sier en eksportør.

– Vi har fått en kansellering idag. Den fisken blir forskjøvet, kommenterer en annen selger ved et nord-norsk oppdrettselskap. – Vi har flere kunder som har bekreftet det nivået, sier han med referanse til de over nevnte priser.