Utvikler kosttilskudd basert på lakseavskjær: – Covid-19 var en katastrofe for oss

Nyheter
656

Biotech-selskapet Lion Healthcare i Drammen er hardt rammet av koronakrisen, men har snudd seg raskt og funnet andre forretningsmuligheter.

Lion Healthcare utvikler blant annet et kosttilskudd basert på lakseavskjær, som ifølge selskapet skal redusere blodsukkeret og forebygge diabetes.

– Vår produsent av peptider bruker mange tusen tonn lakseavskjær årlig, som kommer fra slakteriet i nærheten av fabrikken på Vestlandet, i tillegg til fra Danmark. Vi selger vårt kosttilskudd hovedsaklig til Kina fordi det er der antall diabetikere er høyest. Vi eksporterer også til land i Europa samt Argentina, sier gründer og daglig leder Zy Kristoffersen til iLaks.

– Katastrofe
Kristoffersen er født og oppvokst i en liten by i Nord-Kina. Hun har studert i Norge og Storbritannia, og har hatt lederstillinger i større selskaper som Siemens og DNV GL. Hun var også markedsdirektør i Smartfish, et omega-3-selskap som satser på medisinsk ernæring og næringsdrikker, før hun startet opp Lion Healthcare i 2016.

– Vi fikk et stort gjennombrudd i Kina i 2019 med vår kosttilskudd basert på laksepeptider. Covid-19 satte en stopp for utviklingen. Det var en katastrofe for oss. Heldigvis snudde vi oss rundt rask og fant andre forretningsmuligheter i krisen, sier Kristoffersen.

Lion Healthcares kontor i Drammen. FOTO: Zy Kristoffersen

Hun forteller at tok i bruk et omfattende nettverk i Europa og Kina, slik at kinesiske myndigheter kunne kjøpe smittevernutstyr fra Europa i januar og februar.

– Nå er det andre veien. Vi hjelper norske helsemyndigheter med å kjøpe åndedrettsvern i Kina.

Hurtigtester for koronavirus
I tillegg har Lion Healthcare funnet leverandør av hurtigtester for koronaviruset.

– Vi mener det er det Norge og Europa trenger mest nå. Vi må teste mer og finne de skjulte smittede tidlig, og sette i gang forebyggingstiltak. Disse hurtigtestene kan være et nyttig verktøy. Dette er også i tråd med vårt selskapsformål: Vi skal forbedre helse og livskvalitet gjennom å tilby innovative produkter, sier Kristoffersen.

Lion Healthcare sitter på salgsrettigheter til testen, som også er omtalt av nettstedet Shifter, i Norge, Europa, Midtøsten og Mexico.

– Denne testen er en hurtigtest som oppdager antistoffer til Covid-19. Testen egner seg best for screening hvor man kan teste mange raskt. Testen er ikke pålitelig de første dagene etter at en person har blitt smittet fordi kroppen ikke har utviklet antistoffer. Etter 5-7 dager vil antistoffer oppstå. Da vil de fanget opp av testen. Vi anbefaler alle som er i karantene til å ta hurtigtesten fra og med dag 10. Hvis testen er positiv, kan man sette i gang behandling raskt, forklarer Kristoffersen.

Lion Healthcare fikk i 2018 et omsetning på en million kroner og et driftsresultatet minus 2,1 millioner kroner.

– Omsetningen for fjoråret var mer enn fordoblet i forhold til året før. Men vi er et oppstartsselskap og går fortsatt med underskudd, påpeker Kristoffersen.