Den siste uka har Val skoler hatt besøk av studenter og lærere fra Sør-Korea, som har tatt turen til Norge for å lære mer om norsk havbruksnæring.
Studentene fra Korea Marine Meister High School i byen Pohang fikk se og oppleve norsk havbruksnæring på kloss hold. I tillegg til en uke praksis ved Val skoler, besøkte koreanerne Sterling White Halibut, Sinkaberg sitt RAS-anlegg på Svaberget og laksefabrikken på Marøya, SalMar sitt visningssenter og Williksen Eksport.
Utvekslingen er en del av Erasmus+, EU sitt program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett. Val skoler kan gjennom dette programmet tilby sine elever praksisopphold i utlandet. I fjor var elever fra Val på besøk i Sør-Korea på arbeidspraksis. Målet er at dette skal bli ei fast utveksling, der begge landene får tilegnet seg kunnskap innen havbruk og lære av hverandre.
Ny kultur
– Vi har utvekslet kunnskap om ulike oppdrettsarter, metoder og teknologi. Samtidig har det vært lærerikt og spennende å oppleve en ny kultur. Skolen i Pohang er på størrelse med Val og utdanner studenter innen akvakultur, navigasjon og skipsteknikk, sier faglærer i marine arter ved Val skoler, Tine Melkersen, som selv var med på besøket til Sør-Korea for litt over et år siden.
Melkersen forteller at det er mye som er annerledes mellom Norge og Sør-Korea innenfor havbruk og oppdrett.
Interessert i RAS-anleggene
– Sør-Korea er en stor produsent av lavtrofiske oppdrettsarter (arter som ligger lavt i næringskjeden, red. anm.), og har en helt annen sjømatkultur enn oss «kresne» nordmenn. Vi ønsker å la oss inspirere og lære mer om potensialet for marine oppdrettsarter. I tillegg til laks har vi jo også oppdrett av en rekke marine arter her på Val, som kråkeboller, sjøpølser, tunikater, skjell og alger. Oppdrett av slike arter er betraktelig større i Sør-Korea. De har et annet konsum enn oss og utnytter oppdrettsmulighetene godt. Med vår lange kystlinje er potensialet for oppdrett av marine arter enorme, og ikke nødvendigvis bare til humant konsum. Det er et hav av muligheter. Koreanerne på sin side var spesielt interessert i å lære mer om RAS-anleggene som finnes her i Norge, ettersom det er mye landbasert oppdrett i Sør-Korea, forteller Melkersen.
Williksen Eksport har vært sentral for å få i stand avtalen mellom skolene. Sør-Korea er et av Norges viktigste og raskest voksende eksportmarked for sjømat. Sammen med Sjømatrådet og Innovasjon Norge var deres nettverk til god nytte for etablering av samarbeidet.
– Sør-Korea er et stort og viktig marked for oss, samtidig er det viktig for Williksen å bidra lokalt. Samarbeidet som Val skoler har med næringslivet er ganske unikt. Det er positivt for hele regionen. Hvis vi kan lære av hverandre er det positivt for alle parter. Det handler om rekruttering og kompetanseutveksling, og vi trenger flere dyktige folk i hele næringskjeden både i Norge og Sør-Korea. På sikt kan kanskje dette samarbeidet bære frukter med at vi får økt tilgang til riktig kompetanse i begge landene, forteller Sunniva Nicolaisen i Williksen Eksport.