Utnytter fiskeslam til biogass

Nyheter
1996

Ny slambehandlingsteknologi klar for kommersialisering.

I nærmere to og et halvt år har Sterner og Smøla Klekkeri og Settefiskanlegg sammen drevet et utviklingsprosjekt for å få fram teknologi som kan utnytte energien i settefiskanleggets avfallsstoffer, det vil si faeces og fòrrester, ved å produsere biogass. Prosjektet har hatt nyttig økonomisk tilskudd fra Innovasjon Norge.

Denne blandingen av faeces og fòrrester kalt «slam» har vist seg å gi mange utfordringer. Målsetningen har vært å kunne produsere biogass lokalt uten å blande inn noen tilsatsstoffer for å få dette til. Planen er å utnytte biogassen for å erstatte olje til oppvarming av vannet i settefiskanlegget.

Miljøminister Vidar Helgesen i samtale med Ingolf Lie, driftsleder på biogassanlegget, og Mikal Eines, eier av Smøla Klekkeri og Settefisk .

Ny teknologi
Det har vært nødvendig å ta i bruk og tilpasse relativt ny kompakt teknologi som gjør at et slikt anlegg ikke tar for mye plass og har en overkommelig kostnadsramme. Teknologien må også være enkel å betjene. De største problemene å løse har ikke vært i forbindelse med den mekaniske/elektriske teknologien å gjøre, men å tilpasse det hele til en del av de utfordringer som denne type slam viser seg å ha. Noen utfordringer visste en om fra før av og andre var nye, skriver Sterner i en pressemelding.

Av utfordringer med denne type slam er høyt nitrogeninnhold i slammet. Dette resulterer i dannelse av ammoniakk inne i reaktoren som igjen er giftige overfor bakteriene som gjør jobben inne i reaktoren. Ammoniakk i større konsentrasjoner er giftig overfor mennesker og dyr, fisk og en kan fort glemme at bakterier også er levende vesener. I forbindelse med smoltifiseringsprosessen brukes det noe sjøvann i settefiskanleggene. Når man får sjøvann inn i en biogassreaktor utvikles det svovelvannstoff eller H₂S. Dette stoffet er enda mer giftig.

Miljøminister Vidar Helgesen vrir om bryteren for å tenne gassflammen.

Tente fakkelen
Da miljøminister Vidar Helgesen besøkte Smøla 1. september, benyttet Sterner anledningen til å be han om å «offisielt» tenne gassfakkelen da den samtidig med hans besøk var ferdig installert. Dette for å markere at akvakulturnæringen nå har norskprodusert «grønn teknologi» som kan utnytte energipotensialet direkte i et avfallsstoff som ellers ville ha gått til spille.

I den resterende delen av utviklingsprosjektet vil en se nærmere på hvordan det som er igjen fra biogassproduksjon, den såkalte «bioresten», kan utnyttes i gjødselsammenheng. Her er det flere aktiviteter på gang.

Sterner er en ledende leverandør av teknologi for slambehandling til akvakulturnæringen og har allerede åtte tørkeanlegg, Sterner MAT anlegg, for slam levert eller under leveranse. Med biogassteknologogien, kalt Sterner ABR anlegg, tar firmaet steget videre rent teknologisk. Det første stor-anlegget basert på en kombinasjon av ABR og MAT teknologien bygges nå for Cermaq ved deres nye settefiskanlegg i Steigen i Nordland. Anlegget skal kjøres i gang på nyåret basert på både slam og fiskeensilasje som råstoff.